2023-07-24 236 浏览
星期四放工,紧系要饮两杯chill🍻下,最钟意去日本居酒屋,有酒饮又有日本野食!最近同事介绍铜锣湾有间用生蚝🦪做主题嘅居酒屋,作为一个爱蚝之人,紧系要去试下!去到餐厅,迎面而黎系一个摆左生蚝嘅雪柜,俾你知果日有咩时令生蚝,亦话你知餐厅系用生蚝做主打!一坐低,店员即刻话我地知果日有边种生蚝,仲会介绍下每种生蚝嘅口感同味道,我地跟住佢嘅形容拣左四种唔同产地嘅生蚝试下😋啲生蚝话咁快就到啦!睇落全部都好肥美同新鲜,好吸引呀!店员建议我地跟据生蚝嘅口味逆时针咁食,由淡到浓,咁就可以试真每种蚝嘅味道😋首先,最左手边嘅系大家成日都听嘅岩手黎嘅令和之怪物,因为好大只而闻名,佢食落系系爽口嘅。而且有淡淡嘅海水味,而蚝本身嘅味道唔算重,作为Starter系唔错嘅选择。之后我地食左二果只,系北海道知内产嘅蚝,size比令和之怪物细同薄身啲,食落嘅口感都系爽口嘅,但呢个味道真系比较令和之怪物浓!第三只我地食嘅系右三嘅黎自宫城嘅女川蚝,size比之前嘅两只都要细,但唔好睇小佢,佢嘅蚝味系比之前两只咁浓,而且口感完全唔同,系走creamy路线嘅!最后我地就食最右果只都系黎自同样系宫城嘅独眼龙,呢只不得之了,系我地

啲生蚝话咁快就到啦!睇落全部都好肥美同新鲜,好吸引呀!
日本生蚝

但呢个味道真系比较令和之怪物浓!

最后我地就食最右果只都系黎自同样系宫城嘅独眼龙,呢只不得之了,系我地全晚至爱,原因首先系佢嘅size系同令和之怪物差唔多,但蚝味佢系最浓嘅一只,而且极度creamy同juicy,系咬落会爆汁果只,呢个口感真系唔系一般生蚝俾到你,超推荐👍🏻

黎得居酒屋除左叫生蚝,点可以唔叫其他野食,我地叫左个胡麻油甘鱼刺身醒下胃先,油甘鱼好新鲜同肥美,沾上胡麻酱,绝对系一个开胃嘅好配搭!
胡麻油甘鱼刺身
之后我地叫左个居酒屋成日食嘅玉子免治鸡肉🐥,呢间嘅免治鸡肉系肉丸咁上,好适合沾底下浓浓嘅蛋黄,烧汁加上蛋黄嘅味道,令免治鸡肉嘅味道升华😋
玉子免治鸡肉
之后我地想食啲主食,因为我好钟意海胆,所以叫左个海胆忌廉意大利面,浓浓嘅忌廉意大利面上,真系有完整嘅新鲜嘅海胆,除左仪式感十足外,亦令成碟意大利面有海洋嘅鲜味,赞👍🏻
海胆忌廉意大利面
之后我地仲叫左个唔系度度有嘅广岛蚝拉面,清汤拉面嘅上面跟左五只肥美嘅广岛蚝,真系食落淡淡都系蚝味,贯彻居油屋用蚝做嘅主题!
广岛蚝拉面
黎居酒屋当然要叫野饮,我地叫左杯熊本甜橙烧耐酌梳打同博多甜王草莓梳打,两边嘅果味都好浓郁,加上梳打同烧酌,超爽!Happy Thursday🍻
熊本甜橙烧酌梳打
博多甜王草莓梳打