2019-05-04 290 浏览
临近母亲节,又到各大小餐厅陆续推出母亲节套餐吸客嘅时间啦,我哋今次绝定为妈妈揾个好食店,所以过咗来试菜。是日假期,我哋特登早啲到,惊要等位,不过见佢都几多位下,去到一点嘅时候开始逐渐多人。果然系有母亲节套餐,不过细看下,冇多人推介嘅蛏宴,因应返香港人嘅口味,母亲节套餐都系鲍参翅肚多。我哋一于少理,都系叫𩠌食饭试咗师傅水准先。我好钟意食蛏子,源于细个喺大排档嘅豉椒炒蛏子、蒜蓉蒸蛏子,细细粒嘅嫩滑,大大粒嘅爽口,可惜人大咗,身边嘅事物都变咗,想食呢啲美味海鲜嘅机会都要去揾先有,已经唔系楼下有间大排档海鲜档可惜随手可得。冲住对蛏子嘅喜爱,一口气叫咗两个蛏子嘅𩠌,爽酒糟蛏子嘅味道清甜,肉身厚实唔会淋,更唔会有沙,众所皆知蛏子生存于泥沙淤积,要彻底清洗浸透到佢冇晒沙是最基本。呢个𩠌十分满分绝对有9分,另外一分唔比系唔想佢太骄傲。参巴爆蛏肉口味比较浓重,少少辣比较惹味,肉身爽口弹牙。真系一次过试晒两种唔同口味嘅蛏子,已经对佢哋嘅出品有信心。第一眼见到呢个焖豆腐嘅感觉就好熟悉,家常菜嘅卖相,有肉碎豆腐粉丝,仲有蛋味,呢个系妈妈嘅味道,𩠌白饭一流。不过我哋来得试就梗系唔会食白饭啦~听说莆田人多以渔护为

冰爽酒糟蛏子

参巴爆蛏肉

参巴爆蛏肉口味比较浓重,少少辣比较惹味,肉身爽口弹牙。
真系一次过试晒两种唔同口味嘅蛏子,已经对佢哋嘅出品有信心。

莆田焖豆腐

第一眼见到呢个焖豆腐嘅感觉就好熟悉,家常菜嘅卖相,

莆田焖豆腐

有肉碎豆腐粉丝,仲有蛋味,呢个系妈妈嘅味道,𩠌白饭一流。
不过我哋来得试就梗系唔会食白饭啦~

渔民紫菜焖饭

听说莆田人多以渔护为主,焖煮菜式之所以咁受欢迎最主要原因系方便又简单,虽则如此,无论材料定调味都不会马虎处理。
呢个紫菜焖饭除咗有齐肉碎鱼肉仲有蚝,有鲜味又唔会咁身,味道刚刚好。

椒盐猪手

最后要试下母亲节餐单上嘅其中一味——椒盐猪手,侍应姐姐仲好细心问我哋需需需要一开二,如果唔切开,只猪手真心几大粒,开咗食起上来冇咁失礼。
炸得个皮好脆,但入面嘅肉质依然滑溜溜。

食完咁多嘢,最后以冰镇苦瓜结尾,

冰浸苦瓜

记得要配蜜糖食用,除非你真系好抵得苦啦,朋友仔话唔食蜜糖所以斋啪咗一嚿,四个字“苦不堪言”。不过食到最后用佢清一清个胃都很好。

莲子木耳汤

甜品系女人嘅第二个胃,钟意中式糖水,但普通餐厅好少可咁真材实料用心去熬制一煲糖水,呢个莲子木耳汤不太甜又黏口,系好好嘅饭后甜品

鲜 榨橙汁

另外佢哋仲有啲鲜榨果汁㗎,相信系一家大细实会有嘢钟意食,无论系母亲节定父亲节,各位可以mark定日子订定台啦!
冰爽酒糟蛏子
参巴爆蛏肉