2024-09-14 95 浏览
约好姊妹食Lunch就梗系要好d💜就Omakase啦🥰食材有质素又可以慢慢chill下~今次嚟铜锣湾嘅”重房”~简约水泥装修环境舒适,师傅会解释每道菜式细心同我哋交流😊不过位置唔多,记得预约先喔🫶🏻💖前菜💜日本蕃茄配白酒啫喱蕃茄好fresh,个白酒啫喱好特别好惊喜!!💜蟹肉茶碗蒸蛋蒸得好滑,滑到sir入喉咙~💖刺身💜日本兵库县武士生蚝淡淡蚝香味,加上柚子醋啫喱倍感清甜(啫喱真系好出色!!!)💜池鱼薄切池鱼捞埋葱花炸蒜,口感劲有层次~💜中拖罗配乌鱼子碎拖罗入口即溶配搭小小wasabi同乌鱼子碎有腻感觉~💖熟食💜矶煮鲍鱼配鲍鱼肝酱用昆布同酱油腌制两日再慢煮,鲍鱼软身易咬,萝卜入晒味超正!!!💜银鳕鱼西京烧烧得恰到好处,滑滑嘅鱼肉~💖六贯寿司💜深海池鱼配柚子胡椒好特别嘅名😮心太软即焗真系切开就流心~💜石垣贝超新鲜劲爽口!!要金睛火眼望住师傅起壳一拍好似竖起咗尾巴咁,就会变咗日本屋顶上嘅”𩾇”咁好特别!!!💜甜虾配虾膏清淡肥美嘅虾肉配埋浓郁虾膏perfect match!!!💜鲭鱼配北海道面豉酱熟嘅鲭鱼都食得多,原来生嘅都咁好食又唔会腥~,质地亦唔会好似呑拿咁漏~💜秋刀鱼市面好少食到秋刀鱼嘅刺

💖前菜
💜日本蕃茄配白酒啫喱
蕃茄好fresh,个白酒啫喱好特别好惊喜!!
💜蟹肉茶碗蒸
蛋蒸得好滑,滑到sir入喉咙~

💖刺身
💜日本兵库县武士生蚝
淡淡蚝香味,加上柚子醋啫喱倍感清甜(啫喱真系好出色!!!)
💜池鱼薄切
池鱼捞埋葱花炸蒜,口感劲有层次~
💜中拖罗配乌鱼子碎
拖罗入口即溶配搭小小wasabi同乌鱼子碎有腻感觉~

💖熟食
💜矶煮鲍鱼配鲍鱼肝酱
💜银鳕鱼西京烧
烧得恰到好处,滑滑嘅鱼肉~

💖六贯寿司
💜深海池鱼配柚子胡椒
好特别嘅名😮心太软即焗真系切开就流心~
💜石垣贝
💜甜虾配虾膏
清淡肥美嘅虾肉配埋浓郁虾膏perfect match!!!
💜鲭鱼配北海道面豉酱
💜秋刀鱼
市面好少食到秋刀鱼嘅刺身😮口感比较爽滑~
💜马粪海胆
师傅一d都唔吝啬😳大大旧嘅海胆多到唔可以放枱,超满足!!!

💖汤品
💜招牌鱼汤乌冬
一上枱就鱼香扑鼻🤤浓浓嘅奶白汤~师傅话用咗成三十个鱼头煲成!!记得连汤都要饮埋呀!!

💖甜品
💜日式黑糖蕨饼
烟烟韧韧,唔会太甜~一个完满嘅结尾🫶🏻
2024-08-28