4天前
*美人肉卷抱珠帘:平平无奇,食完冇乜印象*「美人肉卷抱珠帘」听落个名好似好高级,但上枱之后发现其实只系一卷猪肉包住火腿同芦笋,底下仲加咗少少花生酱。猪肉外层炸得脆,但味道同火腿几乎冇分别,两种猪肉加埋只系重复咗一样嘢,冇食到咩新意。至于芦笋,只系加咗啲爽口感,味道一样唔突出。最奇怪系花生酱,嗅下仲以为几特别,但入口根本冇乜存在感,唔够突出去平衡成道菜嘅味道。整体食完冇惊喜,讲真,叫同唔叫其实都冇分别。.*烧鹅:秘制酱汁盖过烧味,肉质靭难入口*作为镛记的招牌之一,烧鹅理应系亮点,而且烧鹅皮本来应该系最吸引人的部分。不过最难明嘅系,佢烧鹅一上枱就淋上秘制酱汁,搞到皮变得软塌,完全失去了应有的酥脆口感。酱汁虽然被标榜为秘制,但味道过咸,喧宾夺主,盖过了烧鹅本身应有的香味。鹅肉本身肉质偏靭,几块比较厚的部位难咬得开,食落有啲费力,搞到我对住客食都略感尴尬。整体来讲,烧鹅既无脆皮,又欠嫩滑,远远未达到一间老字号应有的水准。.*白切鸡:冇乜鸡味,只有几件鸡髀算过得去*白切鸡冇咩技术可言,依赖嘅只系只鸡本身嘅质素,但呢碟鸡睇嚟连基本味道都做唔到。鸡肉普遍鞋口,好似煮得过熟,但其实可能根本系只鸡唔够靓
*烧鹅:秘制酱汁盖过烧味,肉质靭难入口*
*白切鸡:冇乜鸡味,只有几件鸡髀算过得去*
白切鸡冇咩技术可言,依赖嘅只系只鸡本身嘅质素,但呢碟鸡睇嚟连基本味道都做唔到。鸡肉普遍鞋口,好似煮得过熟,但其实可能根本系只鸡唔够靓,肉质较差。铺面𠮶几件鸡髀算系嫩啲,但鸡皮又厚又腻。以呢个价钱嚟讲,呢碟白切鸡真系欠缺说服力。
*椒盐炸鱿鱼:全场最有水准的一道菜*
成晚最令人满意嘅反而系呢碟椒盐炸鱿鱼。鱿鱼炸得啱啱好,外脆内嫩,口感爽弹,调味嘅椒盐唔会太重,但又有层次感,仲带少少微辣,令人一啖接一啖。虽然只系一个好普通嘅小菜,但表现反而胜过其他贵价菜,几乎可以话系全场最有水准嘅一碟。
*服务:收碟收得太勤力,搞到好似赶住食*
VIP房环境睇落体面,但服务有啲过火。男服务员一路都不停收碟,个客明明只碟啲嘢都未食完就拎走,要个客扯住只碟。跟住我哋一台人喺度讲嘢个服务员又插嘴问个客,我觉得佢应该先企喺我哋旁边有啲示意,咁我哋负责点菜的同事就会主动问佢,但佢成日走到个客嘅老板𠮶度。
*结论:名气大,味道麻麻,宴客需三思*
镛记VIP房环境高级,名气十足,但食物嘅水准并唔匹配佢嘅价钱。「美人肉卷抱珠帘」食完冇咩感觉,烧鹅唔脆又偏靭,白切鸡就冇乜味道。唯一令人满意嘅反而系椒盐炸鱿鱼,但讲到尾,呢间餐厅靠嘅系历史同名声,未能提供令人回味嘅菜式。对于打算喺呢度安排商务聚餐嘅人,我会建议三思,呢个价钱可以拣其他地方,菜式质素同性价比可能会更加符合宴客嘅要求。