2022-05-27 347 浏览
有时当你行入一间餐厅,第一个感觉或多或少feel到餐馆的气氛或食物对唔对路。呢间餐厅比我嘅感觉就似自己在泰国自助游、行到攰见到街角一间不显眼的地道小餐馆谂住坐低医肚饮杯嘢,意外发现食物很用心煮兼且老板几nice Thai Style Oyster Shooter 泰式生蚝 > 生蚝新鲜、配料味道唔错,一啖一只举杯吞下、爽Thai Style Chilli Minced Pork with Lettuce Warp正宗泰式生菜包 > 个人觉得呢个几正,肉碎调味地道有层次,食到鱼露、红葱头、南姜、香茅、九层塔、柠檬叶等配料嘅香味,肉末爆得惹味带少少辣,用咬落飒飒声的新鲜生菜包嚟食感觉清爽,依家天气咁闷热食呢味会开胃啲Chicken in Green Curry青咖哩鸡煲 > 青咖哩甜中带微辣有椰香,内里干坤包括嫩滑鸡件、茄子豆角香菜香料等,配佢哋嘅薄饼一齐食。剩低啲汁唔好嘥、捞面或饭又可添多几碗Crepes 薄饼> 浓浓椰油香未必个个啱,我就觉得几香且口感酥脆松化,4片有啲唔够喉

Thai Style Oyster Shooter
泰式生蚝

> 生蚝新鲜、配料味道唔错,一啖一只举杯吞下、爽

正宗泰式生菜包

Chicken in Green Curry