2020-12-01
2084 浏览
基本上我好少会去咁远食饭,之前有老板请食饭就话去,每次佢哋讲开去三圣邨食饭,我都真系觉得非常之烦。都唔明点解老板咁钟意去到咁远,基本上两三个月一聚嘅team building都系话要食海鲜,去亲食海鲜都话去屯门,点解不是香港仔,鲤鱼门都冇咁远。次次我仲要搭Van仔入去坐车坐劲耐,最惨嘅系返屋企都好浪费时间,而有几个同事都系住元朗屯门区,因此特别羡慕,而且来食饭都会觉得有啲厌恶。不过好嘅系,呢度嘅食材都算几好食,就算远,都令人放下心头嘅不忿。当晚依旧食咗几个唔同嘅海鲜,例如有呢个鲍鱼,真系好大只好好食。当然仲有劲大只嘅香茅赖尿虾,赖尿虾一个人食一只都唔过分。跟住我哋仲点左个乌冬,呢个系老板指定菜式。仲有老板佢成日话食蚝可以壮阳,次次都要叫,俾我食都唔知有乜用,我咁后生。谂住有得试吓大闸蟹,点知又系食奄仔蟹,又真系几好食。最后叫埋个鱼汤,简单一餐饭倾吓计几支啤酒,之后又要搭返一个钟车出九龙。唯有安慰自己食一餐好嘢啦。
当然仲有劲大只嘅香茅赖尿虾,赖尿虾一个人食一只都唔过分。
跟住我哋仲点左个乌冬,呢个系老板指定菜式。
谂住有得试吓大闸蟹,点知又系食奄仔蟹,又真系几好食。
唯有安慰自己食一餐好嘢啦。