2019-03-18
上星期约左个fd食饭,当然拣个就脚既地方方便大家,咁旺角自然就系不二之选。最后去左呢间DoubleCafe,贪佢私密度够高,大家容易倾偈。间野系高氏大楼,姐系弥敦道同登打士街交界间周大福对面,都算好容易揾。上到去一出电梯,已经闻到非常浓烈的龙虾香味,唔讲会以为呢间cafe主打食龙虾。行到入舖,灯光微微幽暗,配上有古典风既家私,几有情调。坐低睇睇餐牌,set dinner都有成十款拣,算几多选择,重点系另外重可以加钱配个龙虾汤或者甜品。既然一入黎已经闻到龙虾汤的香味,咁呢样就一定要试啦!个人本身都几钟意食焗野,所以主食就拣左芝士焗吞拿鱼天使面。饮品我就拣左最喜欢既Oreo奶昔,但由于个餐只包一杯$38的饮品,所以要补返少少差额。个汤好合理地最快黎到,首先要赞系够晒热,闻落真系好香,而且饮落个龙虾味都相当浓郁,不过就略为咸左少少,师傅下次可能可以轻手D。跟住黎既就系杯奶昔,好重Oreo味,肯定落足料,加埋上面个cream,饮落非常滑。个人觉得呢杯奶昔比头先个汤更正,非常值得推介!最后到个天使面,卖相都唔错,但食落就有少少失望,因为岩岩焗出黎入面居然唔太热,而且个面唔够干身,似乎多左少少水。
芝士焗吞拿鱼天使面
饮品我就拣左最喜欢既Oreo奶昔,但由于个餐只包一杯$38的饮品,所以要补返少少差额。个汤好合理地最快黎到,首先要赞系够晒热,闻落真系好香,而且饮落个龙虾味都相当浓郁,不过就略为咸左少少,师傅下次可能可以轻手D。跟住黎既就系杯奶昔,好重Oreo味,肯定落足料,加埋上面个cream,饮落非常滑。个人觉得呢杯奶昔比头先个汤更正,非常值得推介!最后到个天使面,卖相都唔错,但食落就有少少失望,因为岩岩焗出黎入面居然唔太热,而且个面唔够干身,似乎多左少少水。不过味道唔错既,重有都几多吞拿鱼系入面。
至于我个fd就拣左卡邦尼烟肉意大利粉,一杯热生姜蜜,同埋加配左个禾古力心太软同雪糕。我偷偷试左两啖佢个意粉,非常唔错,闻落其实已经好香,重点系个卡邦尼汁唔会太腻,调得岩岩好,而且个意粉几有咬口,唔会太过淋。
生姜蜜我就无试,不过个fd话好够姜味,岩晒D钟意重姜味既朋友。而成餐最有惊喜就系个心太软!初初其实唔抱太大期望,因为谂住呢间café又唔系专造甜品,点知令人喜出望外!个心太软真系做到外脆内软,而且流出黎个禾古力好浓郁,好香!配住个雪糕一冻一热咁食,真系好正!
间野叫得café,当然有提供board
game俾大家玩啦!不过我同个fd得两个人就无玩喇,食完野就继续吹下水,享受下个环境。