2024-01-31
近排返工都大压力,于是今日同男朋友放工决定食餐好奖励吓自己。朋友就推介咗一间位于尖沙咀嘅Omakase 《鮨石》。餐厅嘅装潢行舒服简洁路线,日式设计为主,有摆设竹等植物,俾人一种好舒服安静嘅感觉,令人可以放松心情享受美食。一边有大概八个座位,每一个位都可以欣赏到师傅手艺。特别好欣赏师傅,会同食客讲解每道菜式同食材,又会倾吓偈,互动性好高,令食客体验更上一层楼。✿神石$1680✿✿Sakisuke𓇬千叶豆腐•酱渍中拖罗·萤光鱿鱼𓇬浓郁嘅豆香,清爽嘅拖罗同埋浓味嘅鱿鱼成第一道菜打开咗我嘅味蕾✿Thin sliced sashimi 𓇬鲷鱼𓇬弹牙清甜✿3 types of sashimi 𓇬北海道水八爪鱼·吸盘𓇬𓇬响螺 𓇬爽口清甜𓇬狮鱼配蛋黄 𓇬呢一道好得我心,狮鱼嘅油香加埋浓郁嘅蛋香味,两者嘅融和十分之夹,令到成个油脂味更加之浓郁,食完口腔仍然充满着鱼油香味但唔会腻,好满足。✿Hiyashi-bachi𓇬毛蟹鱼子酱烧卖𓇬呢道创意十足,系师傅嘅独创菜式,融合咗日本嘅食材同埋香港嘅文化。✿Agemono𓇬天妇罗白子•海胆𓇬无论系白子,定系海胆都好甜好Creamy,食材好新鲜。✿Yakimono
朋友就推介咗一间位于尖沙咀嘅Omakase 《鮨石》。
✿神石$1680✿
✿Hiyashi-bachi
𓇬毛蟹鱼子酱烧卖𓇬
✿Agemono
𓇬天妇罗白子•海胆𓇬
无论系白子,定系海胆都好甜好Creamy,食材好新鲜。
✿Yakimono
𓇬金时鲷𓇬
𓇬鱿鱼BB𓇬
𓇬中拖罗𓇬
𓇬鲭鱼𓇬
师傅所选用嘅渔获都非常之新鲜,而最为我喜欢嘅系鱿鱼BB同鲭鱼。鱿鱼BB浓味得来亦带膏,好creamy,aftertaste 有甘甜,味道浓郁得来有层次,满足。 而鲭鱼清澈爽口,肉质细嫩香。
✿Tomewan
𓇬味噌汤𓇬
同平时饮开唔同,师傅特别加入咗鱼汤,令到个鲜味更加之浓郁。
✿Mizumono
𓇬豆腐雪糕配粉红菠萝𓇬
近期流行嘅粉红菠萝终于有机会试到,味道好清甜,同平时食开嘅一啲都唔同。配上豆腐雪糕,为今日晚餐写上完美句号。