2006-12-19
阿叔正传最近响饭局上有食友问我做乜咁耐无出食评,我未开口另一食友即抢住话:「梗系啦,你D食评咁鬼长,写一次有排先写得完啦!」心谂咁又系,所以今次的起心肝写短D ^_^早排同朋友仔系湾仔饮完野,往搭小巴途中醒起上次去完靠得住食粥,本来特登走去潮洲买卤水鹅肝,点知早得滞未开,扑个空。今次难得经过,几大都要帮衬。入到去一个客都无,可能因为已经好夜,又系Weekday原故啦。有个好友善阿叔走黎问我要乜,我话要卤水鹅肝行街,佢就招呼我同朋友坐底稍等。跟住佢又问我地点解唔坐底食野,又问我地食唔食冻蟹,重走去的只蟹过我地睇。我话不如下次啦,阿叔就好豪爽咁话:「好,下次黎我一定拣只至靓蟹比你,同整D靓野你食。」我话:「车,我下次黎你都唔认得我啦!」阿叔就答:「你我就一定认得!」跟住仲上演一幕阿飞正传中张国荣同张曼玉深情对话。阿叔一路睇住表,一路讲:「依家系二零零六年十一月二十九日零晨二时三十分,我会记得你来过呢度买卤水鹅肝。」哗!我咁大个女都未试过有人咁同我讲野,当场哂,并即时同阿叔定下盟约,不日番来帮衬!你睇,阿叔两句我就松毛松翼,连鹅肝都未试就话番来,几无性格‧‧‧莫讲话你地,就连我自己都睇唔起自
早排同朋友仔系湾仔饮完野,往搭小巴途中醒起上次去完靠得住食粥,本来特登走去潮洲买卤水鹅肝,点知早得滞未开,扑个空。今次难得经过,几大都要帮衬。入到去一个客都无,可能因为已经好夜,又系Weekday原故啦。有个好友善阿叔走黎问我要乜,我话要卤水鹅肝行街,佢就招呼我同朋友坐底稍等。跟住佢又问我地点解唔坐底食野,又问我地食唔食冻蟹,重走去的只蟹过我地睇。我话不如下次啦,阿叔就好豪爽咁话:「好,下次黎我一定拣只至靓蟹比你,同整D靓野你食。」我话:「车,我下次黎你都唔认得我啦!」阿叔就答:「你我就一定认得!」跟住仲上演一幕阿飞正传中张国荣同张曼玉深情对话。阿叔一路睇住表,一路讲:「依家系二零零六年十一月二十九日零晨二时三十分,我会记得你来过呢度买卤水鹅肝。」哗!我咁大个女都未试过有人咁同我讲野,当场哂,并即时同阿叔定下盟约,不日番来帮衬!你睇,阿叔两句我就松毛松翼,连鹅肝都未试就话番来,几无性格‧‧‧莫讲话你地,就连我自己都睇唔起自己*_*
不过讲番D鹅肝,果真名不虚传,68蚊一大盒,件件大Size,份量一D都唔孤寒,鹅肝入口即化,甘香无比,咸淡刚刚好;塾底豆腐干又滑又入味,水准可以话系同鹅肝一样咁正。食到咁好味野,令人有种热泪盈洭感觉!!!
阿叔,我好快会再番来,你等我!