2014-08-12 2894 浏览
之前女朋友介绍过我这间餐厅 话好好食 于是我约了班朋友谂住去食啦,原来发现要大约一个月前book定位,无得walk in 的 ,我心谂系咪真系咁好食架,要提前一个月book定 运动场内有私房菜食我都系第一次听咋, 所以就决定去食 ,套餐分6位餐一款,12位餐三款,可加位。我们订左阿拉斯加大蟹粥全包宴(12位),由于我们13人去,所以要加位啊 日子终于来临 我们去到渣华轩,发现环境十分整洁 ,有部巧大既电视机 ,但地方不算大,看见只有8张枱左右咋 但发现一样事情系好搅笑的 主厨穿著制服高帽, 很认真的招待客人.           1.京淮五小碟:有海蜇,海参,木耳,面根,青瓜. 木耳同青瓜有少少辣,味道算还可以.            2.古法滋补桑拿虾: 用石纸做低,加上桂圆及纪子,好有药材味啊, 肉质好甜,但d虾好细只啰.            3.碧绿虾子鲜菇鲍汁螺片:冬菇螺片炆得够淋,但生菜一般啦,同平时食开既无分别. 4.回彊热石火焰羊鞍: 中间有火 热辣辣香喷喷,羊肉嫩滑,出奇地唔膻.    5.翠林白雪伴𫝭花: 西兰花加赛榜蟹,榜蟹
之前女朋友介绍过我这间餐厅
话好好食
,我心谂系咪真系咁好食架,要提前一个月book定
运动场内有私房菜食我都系第一次听咋,
所以就决定去食
日子终于来临
我们去到渣华轩,发现环境十分整洁
,有部巧大既电视机
,但地方不算大,看见只有8张枱左右咋
但发现一样事情系好搅笑的
主厨穿著制服高帽, 很认真的招待客人.

京淮五小碟

古法滋补桑拿虾
肉质好甜,但d虾好细只啰.

碧绿虾子鲜菇鲍汁螺片
回疆热石火焰羊鞍
4.回彊热石火焰羊鞍: 中间有火
热辣辣香喷喷,羊肉嫩滑,出奇地唔膻.

翠林白雪伴樱花
5.翠林白雪伴𫝭花: 西兰花加赛榜蟹,榜蟹肉够入味,西兰花都算可以.
阿拉斯加大蟹粥
6.阿拉斯加大蟹粥:主菜出场,
好大煲粥啊,
好夸张!d粥吸收哂蟹肉味,超级鲜甜,主厨仲好好服务,用剪刀逐只蟹蚶,蟹脚剪开,又长又滑
蟹粥就唔洗多讲啦,一个字....
正
姜葱麻香贵妃鸡
7.姜葱麻香贵妃鸡:无麻香味,鸡又唔滑,好差.

海底椰杏汁玉肺汤
8.海底椰杏汁玉肺汤:好有杏仁味,又够热.
猪肺汤浓度够,落足料.
清蒸生猛大海斑
9.清蒸生猛大海斑: 条海斑好大条,但唔够滑.

脆炸越式素菜卷
10.脆炸越式素菜卷;生菜加素菜卷一齐食,个卷炸得巧松脆,素菜够爽囗.

黄金裹蒸粽
11.黄金裹蒸粽: 煎成金黄色一饼,好似pizza.
再加上日本鱼干,好香囗又唔会太油腻.

椰汁官燕大团圆汤圆
12.椰汁官燕大团圆汤圆:无椰汁味啰,仲要d汤圆唔热既,好差.
题外话/补充资料: 主厨同服务生服务态度超好啊.
2014-08-03
庆祝纪念