2014-08-26
由于工作关系,每个星期总有一天会到北角去。北角有好多食lunch ge地方,但我总喜欢到这间韩式小店买take away。笔者最喜欢柯打的是韩式紫菜包饭及韩式炒粉丝。头号最爱 --- 韩式紫菜包饭2 条装,馅料有韩式鱼蛋,仲有啲绿色长身菜及其他馅料包成。米系肥身嘅珍珠米,无落调味嘅白饭。食紫菜包饭唔需要配酱料,因为馅料已经够味,味道较清淡,女生应该会喜欢。第二最爱 --- 韩式炒粉丝午餐净系食紫菜包饭唔够饱嫁,所以我通常都会衬埋韩式炒粉丝食。阿猪妈嘅粉丝唔系平时我地食开幼身𠮶啲,佢啲粉丝会粗身啲,大概比米线再粗啲。食嘅感觉唔热气,因为唔似真系炒,似捞多啲,条条分明,用韩式酱油mix,条条都上色/味好平均,配以红萝卜丝及葱一齐好好味。阿猪妈卖嘅食物都系走街坊路线,但平心以论,价钱对街坊来说是挺贵的。
笔者最喜欢柯打的是韩式紫菜包饭及韩式炒粉丝。
头号最爱 --- 韩式紫菜包饭
第二最爱 --- 韩式炒粉丝