2014-08-26
由於工作關係,每個星期總有一天會到北角去。北角有好多食lunch ge地方,但我總喜歡到這間韓式小店買take away。筆者最喜歡柯打的是韓式紫菜包飯及韓式炒粉絲。頭號最愛 --- 韓式紫菜包飯2 條裝,餡料有韓式魚蛋,仲有啲綠色長身菜及其他餡料包成。米係肥身嘅珍珠米,無落調味嘅白飯。食紫菜包飯唔需要配醬料,因為餡料已經夠味,味道較清淡,女生應該會喜歡。第二最愛 --- 韓式炒粉絲午餐淨係食紫菜包飯唔夠飽嫁,所以我通常都會襯埋韓式炒粉絲食。阿豬媽嘅粉絲唔係平時我地食開幼身嗰啲,佢啲粉絲會粗身啲,大概比米線再粗啲。食嘅感覺唔熱氣,因為唔似真係炒,似撈多啲,條條分明,用韓式醬油mix,條條都上色/味好平均,配以紅蘿蔔絲及葱一齊好好味。阿豬媽賣嘅食物都係走街坊路線,但平心以論,價錢對街坊來說是挺貴的。
筆者最喜歡柯打的是韓式紫菜包飯及韓式炒粉絲。
頭號最愛 --- 韓式紫菜包飯
第二最愛 --- 韓式炒粉絲