2021-02-28
政府终于放宽有四人限聚同晚市堂食到四点,咁就可以庆祝好友生日,同佢试下呢间上海野,酒楼入面枱与枱之间十分阔落,又有大玻璃望海景, 环境都唔错,点知叫𩠌开始就开始中伏⋯⋯因为我地之后打算切生日蛋糕,怕食唔晒,都唔敢叫太多野食,谂住唔够再叫。唔知系咪侍应姨姨觉得我地叫得少,落单果时个态度已经唔系好好,语气又差。我地叫左三个冷盘,分别系熏蛋、四喜烤麸同醉鸡。熏蛋唔够半生熟,啲蛋黄已经好似熟到冇乜蛋汁,然后一啲烟熏味都冇,只有好重既准盐味,仲有啲过分咸。然后四喜烤麸个卖相已经唔多讨好,食落口个汁好似冇乜味咁,黑木耳都系得几旧,唔讲以为黑木耳好贵。至于醉鸡,叫做有鸡髀食,酒味都够,但略嫌太生,有几旧直头渗出血水。然后到砂窝云吞鸡,份量十分少,只分到四人每人一碗,味道十分淡,好似饮紧一碗浓味过清水既汤咁,完全冇鸡味,云吞就不过不失,但都唔会觉得好食。我地仲叫左个松子鲜鱼,啲鱼都炸得够脆,但系汁多到泛滥,而且味道太酸,可能系想盖住鱼既腥味,份量尚算多,但系根本吸引到人想不停食,最后都食剩左四份一。最后,我地有生日蛋糕,佢要收切饼费,都冇所谓,但系连应有既服务都冇,我地问佢攞刀,侍应叔叔仲要反问我地系
我地叫左三个冷盘,分别系熏蛋、四喜烤麸同醉鸡。
最后,我地有生日蛋糕,佢要收切饼费,都冇所谓,但系连应有既服务都冇,我地问佢攞刀,侍应叔叔仲要反问我地系咪喺度食,蛋糕都拎左出嚟,仲可以唔系喺度食吗?
可能我同朋友不停倾计又叫咁少野,阻住佢地做生意(但其实当晚有三、四张空枱,唔算好多人),佢地突然间问都唔问有冇野再加就递左张单上嚟,好似催我地埋单咁,到我地埋左单想坐多一阵,佢地都好直接咁要求我地走,我觉得十点禁堂食严格一点都好正常,亦会配合餐厅安排,但系果时讲紧系大概九点八,而且仲有其他枱客人都系未走,咁点解要系咁催促我地呢?
总括而言,如果要我比呢个价钱食所谓的「高级上海菜」,我觉得食物质素同服务都十分需要改善,如果净系想享受环境都可以一试的👍🏻