2018-06-20 159 浏览
一讲食台湾野,第一时间就只会谂起牛肉面、肉燥饭、卤水蛋、面线、珍珠奶茶... 不外乎来来去去都系个几样。而今晚食既台湾菜终于都唔系平时成日食到既,而系食海鲜,台湾既海鲜菜呀!!! 第一次听晌香港有台湾海鲜菜,真系好神奇。夏天天气太热,所以叫两个冷盘先。一个系醉鸡卷、另一个系冰镇八爪鱼🐙 醉鸡卷卖相几靓。食落有浓烈既花雕酒味,又无骨,大大旧啖啖肉,最岩唔钟意啐骨既懒人。冰镇八爪鱼切成薄片,一D都唔硬唔韧,仲有两个汁可以配。一个系wasabi豉油,另一个系柚子醋,有啃有唔啃,任我点,钟意点乜就点乜。朋友钟意wasabi豉油,因为够刺激。我就钟意柚子醋多D,贪够清新。太热又忍唔住嗌野饮,嗌左一杯荔枝梳打、一杯柚蜜。荔枝梳打有少量酒精,但无所谓,好甜好易入口,又够冰冻消暑,岩晒我。一饮透心凉。主菜嗌左奶油虾,然后店员仲推介要叫埋葱油饼,可以配点奶油一齐食。奶油虾成锅上,自己未食都可以相机食先😂 一路影一路流口水,因为劲香洋葱奶油味。虾🦐好新鲜,啖啖肉。店员推介好,配埋热辣辣又香又松脆既葱油饼,真系好好食。店员又介绍我地食今期时令菜,清炒羽衣甘蓝。一上菜,望落大碟又新鲜,绿油油。食落仲会知用左上

店员又介绍我地食今期时令菜,清炒羽衣甘蓝。一上菜,望落大碟又新鲜,绿油油。食落仲会知用左上汤纹炒,无晒一般平时食既苦涩味,非常爽脆好食又健康。

第一次食咁有特色既台湾海鲜菜 😋 Yummy yummy~

舖头虽然细,但装潢设计骨致,有个挂墙地图仲教埋台湾地古名,真系好有趣。得闲再约朋友黎呢度食,三三两两就最岩啦。就算情侣档黎都无有怕,因为份量唔会好似香港大排档食海鲜要接近十人份,大大锅咁惊人😂

2018-06-19
  • 奶油虾