柴湾地铁站行5分钟左右,有一幢工厂,工厂入埋既某一层,隐藏左一间好正宗既马来西亚野。你上到去未打开门都睇唔到佢系一间餐厅,够神秘呢!咁你以为好隐世好神秘。一入到去,lunch hour都系接近full house。咪话香港人唔识食。好多食客叫Laksa。但我今次就食佢声称「三代祖传秘方」既肉骨茶。讲开又讲,肉骨茶有分新加坡式同马拉式。坡式主要用胡椒;马拉就会用多种药材(当归川芎之类)。见人见智,相思子就中意后者多d。入正题。啖汤好正!香浓,层次丰富。够药材味,同时又清甜又惹味,令人有种一啖接一啖既冲动,有d吉隆坡新峰既感觉(个汤一定好饮过荃湾西好多人排既x妈)。排骨肥瘦适中(唔客易,好多间都太瘦太肥),有少少软骨,够入味。蘸埋沟左蒜蓉辣椒既马来西亚黑酱油就更好!油饭整得好。微微有有香味,唔会油腻,唔会太浓,唔会喧宾夺主。肉骨茶最紧要咩?就系个汤。所以,ok you win. 俾个like你。

入正题。

肉骨茶套餐