餐厅: 一杯鐵板燒居酒屋
资讯:

2021-10-12 963 浏览
话观塘系一个美食天堂并不是太夸张!呢间居酒屋由2018年已经都会嚟帮衬!第一次帮衬个时处于人生嘅低潮,食完之后有开心过既下!今日再返嚟食,正值人生嘅交叉点!两个唔同情况下,其实个味道都系无边度,环境都冇改变到,唯一就系大家都戴住口罩!服务都一直都好好嘅!第一次嚟食,那时系冬天,天色昏暗,一入到去,好似去日本咁!个日心情唔好,我个时好想新年去日本,但知道个年唔可行,咁就揾呢间餐厅食住先啦,一入到去好似去咗日本既居酒屋咁,劲有东洋风味!之后叫咗个刺身定食,个时坐咗喺吧枱上,虽然无sake ,但有杯热饮,可以取暖!刺身定食有甜虾、吞拿鱼、油甘鱼、三文鱼、带子、少量海胆同埋紫菜包住左吞拿鱼碎!仲有个饭,当日嘅前菜系豆腐!包埋个面豉汤!甜虾就非常鲜甜,直头可以食埋个虾头,虾头完全唔苦,直头系高质素!吞拿鱼喺出边食系有鱼腥味!但系呢度食,完全唔觉有,直头系完美!油甘鱼同三文鱼,俾我预期其中还要好,我以为冇乜鱼味,食落去,咁甜,劲鲜!直头可以比100分!带子虽然就唔系太大件,但我好满意,真系非常之鲜甜!海胆虽然𠮶时唔系季节但比个惊喜我,完全唔苦,且都颇为新鲜!good !面豉汤就比较浓,而且唔会太咸

今日我又来到食,天气又系阴阴地、人流唔多、可能早,同埋台风迫近!唔使等位!今日就唔系食刺身定食,一系食寿司定食!表现亦都无令到我失望,仍然都咁有质素!
而且都非常之丰富,其中包括 三文鱼卷、有虾、有三文鱼、有鱿鱼、吞拿鱼同油甘鱼等!仲有一个乌冬仔,份量虽然唔系话太多,但都系食得饱嘅!啲饭都包得都算实,但唔会太松散、直头系完美嘅级素!所有寿司都系鲜甜丶唔会有鱼腥味!鱿鱼口感咬落口嘅感觉都唔会话太难咬嘅!至于前菜,今晚就俾咗个好似海参,都几入味,而且个质地都唔错!非常之理想!👍最后个乌冬,个汤底就冇乜特别,但至少真系日本嘅味道!我通常非常之弹牙,入面有啲菜,几好呀可以均衡d!
寿司定食

overall: 食物高质、价钱贵系合理嘅、性价比高、服务态度优质!
2021-10-12
寿司定食