2021-04-06
小编相信大家如果去大澳多数可能喺大澳入边嘅市中心食海鲜啦其实都有几间系专门食海鲜嘢既餐厅中餐馆,而我相信都有唔少人识得揾好嘢食,但系呢好可惜呢个就唔包括我自己喇小编我其实就唔系好识得揾好嘢食嘅,好多时候都系上网睇or朋友推介多,咁好彩比识到一个好朋友既同事,原来呢位同事嘅爹哋妈咪嘅亲戚就系喺大澳入边开餐馆嘅,如果唔系因为呢个同事或者系我啲朋友识🉐️去食我应该冇为意有呢间嘢,因为佢为咗几偏僻,就系喺大澳车站嘅向左手边向住𠮶个水坝方向行过去嘅(左手边)咁变咗其实佢同本身我哋落车去大澳然后我哋通常转右入市中心去行嘅位置系完全相反,同埋如果第一次去可能真系唔会为意左手边𠮶边原来系有两间嘅素菜馆嘅。讲到素菜馆呢两个字呢我开头听我朋友讲呢我都却步既虽然小编我系唔食猪牛鸡嘅,咁但系呢我系食海鲜,而我不嬲都唔钟意喺出面街食斋or素菜辣,因为觉得出面煮得好油腻又多化学嘢咁,特别系d大x然素食,真系怕怕😱咁当朋友同我讲起话我地入大澳可以食东方小祇园我就即刻谂起湾仔𠮶间东方小x园,咁我就问系咪食斋,如果系既我就唔去啦但系我朋友话非常之好食,同埋可以唔使食斋㖞,佢话𠮶度本身间餐馆系有鸡食嘅,咁另外我哋都可以买海
讲番啲食物质素先,我哋首先走咗去买海鲜、因为天气问题啊(天阴)所以呢一两日海鲜嘅产量就非常之少,我哋只可以o系艇家度买到半斤嘅赖尿虾另外o系海鲜档买咗两只肉蟹啦同埋买咗少少鱿鱼咁,比师傅整椒盐鲜鱿、姜葱肉蟹同埋椒濑尿虾
佢哋个招牌菜香芋酥卷拼菠萝脆卷系非常之好食,而海鲜就真系好一般,唔系煮🉐️唔好,但本身海鲜质素一般,蟹好少肉,但味道系唔错既,食🉐️出师傅已经尽全力救架啦真系始终个质素系麻麻哋,𠮶个赖尿虾比较瘦唔肥美,同啲斋相比呢海鲜明显系逊色嘅
我个人极度推荐呢个嘅荔芋酥卷拼菠萝脆卷,非常非常之好食一啲都唔油腻,炸🉐️好干身,其他𩠌菜呢都系唔油腻,我哋食完饭仲去咗行山咁都唔会话觉得唔舒服啊,个肚好饱好滞咁,同埋唔会口渴,大家都系非常之满意呢一餐👍🏼同埋佢价钱非常之实惠我哋四个人食呢餐饭只系$500姐(连埋𠮶啲整海鲜既加工费)而我哋买海鲜嘅费用系$420咁即系total四个人$920嘅海鲜加素菜餐,每人only夹$240就得啦真系非常之抵嘅咁我相信下次even以后每一次入大澳我都只系会食呢间东方小祇园
备注:呢间餐馆同出面湾仔𠮶间有冇关系呢大家都系咪想知呢?经小编维基解密过之后,发现佢哋系有亲戚关系不过湾仔𠮶间呢小编我就不予置评啦大家如果入大澳一定一定一定要试呢间绝对唔会失望一定100%回头