2022-07-05
早前朋友介绍大埔开左间小店叫我一定要黎试。去到要细心留意门口,唔系好意易miss左. 一入去别有洞天,真系好特别。好彩一早book定位,原来一晚serve 4枱客only。等客人唔洗赶住食亦唔分时段。食铁版烧梗系要食bar枱,睇住厨师处理食物同互动都系一大享受。今日为左庆祝屋企细路考完试,我唔洗再陪佢地温书,当然咩都唔谂,简厨师发办啦。今日想relax 下就点左枝梅酒🍷,好香梅味,亦好易入口,啱晒女仔。前菜:🥗三文鱼沙律,有羽衣金蓝,芦荀再加意大利醋。好新鲜,好fresh,每一啖都好爽脆。鱼子酱捞温泉蛋,师博建议捞混黎食,温泉蛋既蛋香中和鱼子酱既咸香。🍣冷盘刺身:鲍鱼加鲷鱼刺身,加d柠檬汁吊味,一流问左会每三日转一次,主要睇来货咩野靓主菜:🍤野生泰国大头虾:师傅话一星期先番货一次,我地真系有口福啦而且膏会比一般龙虾多,自家制虾头汁加埋爽口弹牙既虾肉,真系终于知道咩叫齿颊留香🦪南非鲍鱼配海盐泡泡:好特别。煮个时已问到好香既蒜味。🥪鹅肝多士:呢个中间夹左块波萝加柠檬蛋白牛乳cream成功做到入口溶化又唔油腻,大爱🥦时蔬:食肉兽既我食完前面咁丰富既肉类后,中间用蔬菜间一间场,觉得每层菜都好j
前菜:
主菜:
🦪南非鲍鱼配海盐泡泡:好特别。煮个时已问到好香既蒜味。
🥦时蔬:食肉兽既我食完前面咁丰富既肉类后,中间用蔬菜间一间场,觉得每层菜都好juicy。最底层既🍅直情好似有食紧生果既感觉,一d草青味都无。
🐂澳洲牛柳粒:我地简左medium,师傅一到烧时已闻到好香既rosemary 味。到放入口时配上葡萄雪梨汁,比得上之前系日本食过既神户牛同佐贺牛既好味道。问问师傅点整到咁好味,师傅教埋用柠檬汁浸一小时会令肉质松软同化走肥膏,又学到野👍
🍚炒饭:铁板烧最后一道菜就系炒饭再配埋味噌汤。先头仲惊唔够饱,但食下食下原来都好饱😋
🍧甜品:红酒雪梨
服务亦十级好,每道菜上菜都会详细介绍同建议食法总结呢餐系与别不同的铁板烧👍