餐厅: Bagels Alley
资讯:

2020-09-09 649 浏览
呢间bagel小店bookmark咗一段时间,终于揾咗平日过咗lunch time试吓。要到访呢间舖有2个途径,一系经商场入,或者可以系中环中心旁边条小巷入,虽然墙身有店名既graffiti,但稍一不留神都见唔到。铺入面座位不多,8-10个左右,我谂好多人都系买外卖多,或者舖面有几个位置,方便🚬。望住个menu,见到最多人推介既pastrami bomb烟熏牛肉,不过我地最后都系叫咗smoked salmon烟三文鱼同avocado & egg牛油果煎蛋(因为𠮶日我唔想食生冷野,惟有拣冇沙律配料既avocado & egg bagel😬)。另外,当有唔同款式既bagel衬,例如plain, poppy, blueberry等同一款叫everything,顾名思义即系咩都有,poppy+sesame+sea salt+dried garlic,咁特别,梗系试呢款!2个bagel上枱唔算系爆配料款式,但食落系饱肚嘅。我好欣赏烟三文鱼配上capers 酸豆,酸豆腌渍过,咸咸的,同三文鱼好夹。听讲有研究话酸豆有益心脏和大脑运动。而个everything包,一而系poppy+sesame另外一面

2个bagel上枱唔算系爆配料款式,但食落系饱肚嘅。我好欣赏烟三文鱼配上capers 酸豆,酸豆腌渍过,咸咸的,同三文鱼好夹。听讲有研究话酸豆有益心脏和大脑运动。而个everything包,一而系poppy+sesame另外一面就sea salt+dried garlic, 咁样既mix and match啱晒贪心的人😆而包食落唔算好扎实,唔需要咬到牙较攰但尚算烟韧。

至于我个avocado & egg,牛油果+煎蛋反而唔系重点。入面𠮶个Hummus鹰嘴豆泥是至系灵魂。鹰嘴豆泥起源于中东,营养密度高之余亦含有丰富的蛋白质跟大量的膳食纤维,又一健康之选。另外,Hummus令成个包变得好有异族风情💃

中环虽然有好几间专食bagel嘅餐厅但系呢间都系不错嘅选择!
Smoked  Salmon  烟三文鱼
Avocado  and  egg 牛油果煎蛋