2025-01-10
bagel係香港選擇好少,口感差異和參差好大,一個plain bagel係普通麵包舖標價都大約$20。所以食bagel真係🫠 $83 smokes salmon 店員會問你想室温定焗2-3mins 會脆口啲,雖然我係take away,但都揀左焗一焗,拎上手暖暖地,下次都可以試下即食,睇下口感如何芝麻bagel 口感極度~韌且偏硬身,高咬口,高嚼勁,低繼口,所以牙力冇咁好就無謂勉強。手工制之無添加無油低糖,反而有麵粉香,芝麻味冇咩感覺,因為比配料香味掩lu Ps 叫左light cream cheese ga!! 煙三文魚份量適中,偏重油味,欣賞相對唔鹹喎!配料簡單有酸豆、紫洋蔥、火箭菜,中和左油感,可能light sauce 關係所以有啲草青味😨 不過可接受整體份量剛好,簡單又清晰配料,口感好fresh,bagel口感未必受大眾香港人喜好,因為普遍香港麵包店嘅bagel係走台灣路線,又湯種又成,似麵包多啲囉,個人就麻麻地嘅,所以呢種New York style bagel好少見架,所以我支持,會再訪試即食係點先😚
$83 smokes salmon
Ps 叫左light cream cheese ga!!
煙三文魚份量適中,偏重油味,欣賞相對唔鹹喎!