2022-08-24 106 浏览
喰(音:餐)楽,意思系食饭嘅快乐😋 呢间位于观塘工厦入面嘅寿喜烧小店,真系带到「喰楽」畀客人😆 店内只系摆咗4张枱,啲枱都摆得疏,仲要枱同枱中间都会用竹帘同屏风隔开~ 所以食之前一定要book位! 餐厅中午会提供关东风嘅寿喜烧,即系类似打边炉𠮶种,系将牛肉放入汤入面煮嘅~ 而晚市就会提供关西风嘅寿喜烧,就系将牛肉同蔬菜加入寿喜烧汁煎煮~侍应系会埋枱帮手煮,我哋完全唔使自己落手😌 侍应仲会keep住问会唔会太浓味,非常之细心~餐厅仲提供咗热嘅白桃茶,好解腻,配搭咁油腻嘅和牛真系啱啱好☺️•📸 澳洲产和牛 & 日本产 A5 和牛 $458因为当晚美国产牛肉沽清,所以我哋就叫咗呢款试吓~ 侍应首先会用和牛脂肪开镬,然后再顺序逐样食材咁煮,而蔬菜同和牛系会间住间住咁煮嘅~大葱➡️牛➡️冬菇、豆腐、红萝卜➡️牛➡️金菇芋丝➡️牛➡️洋葱、皇帝菜个餐系配埋日本生鸡蛋同埋白饭,虽然碗白饭好似有啲少,但其实系可以refill嘅~ 同埋到最后系会有个「特色饭点」,所以中间唔够饭都唔紧要🫢•🥢 三式前菜 (由调味最淡食到最浓味)🥬洋葱汁腌波菜:酸酸甜甜好开胃👍🏼🥟和牛饺子:用咗清甜嘅鲣鱼汁配饺子,牛味几浓郁,而馅嘅口感

📸 澳洲产和牛 & 日本产 A5 和牛 $458
因为当晚美国产牛肉沽清,所以我哋就叫咗呢款试吓~
澳洲产和牛 & 日本产A5和牛

🥢 三式前菜 (由调味最淡食到最浓味)
🥬洋葱汁腌波菜:酸酸甜甜好开胃👍🏼
🥟和牛饺子:用咗清甜嘅鲣鱼汁配饺子,牛味几浓郁,而馅嘅口感偏实𠮶种~ 整体都几正😛
🦀蟹肉蟹膏玉子烧:蟹味真系好浓郁,加埋粒粒芝麻,同滑溜嘅玉子烧都几夹~
三式前菜

🥢澳洲产和牛 & 日本产A5和牛
每人都有6片肉,3片系日本和牛、3片系澳洲和牛🤤店员会由牛味比较淡嘅开始煮,然后煮到牛味最浓嘅~而🇯🇵日本和牛嘅油脂感重啲,🇦🇺澳洲和牛就牛味比较浓。
日本和牛肩胛心:脂肪比例多啲,牛味无咁浓,食落好重油香,所以口感都会腍啲🤤
日本和牛肩里脊:牛味同油香比较平衡,比较juicy😍
日本牛肩:肉味同纤维感会比较重,相对无咁油~
澳洲牛肩:肉味明显比日本嘅重啲,纤维感都重(即系有啲啲嚡口🫢)
澳洲M9和牛后腿肉:咬多几啖之后啲牛味就开始出,牛味稍为再浓啲~
和尚头:呢片一入口就牛味爆发🤩真系牛味最浓嘅一件~
💬个人比较钟意油香味浓啲嘅日本和牛,不过如果寿喜烧牛肉配埋蛋汁嘅话,其实肉味浓啲嘅澳洲和牛都好正,因为加咗蛋汁可以令澳洲和口滑溜好多😍🤤

🥢 kuuraku特式饭点
食晒蔬菜同肉之后,就到呢个「炒」饭~ 虽然侍应话呢个系「炒」饭,但呢个系比较湿身𠮶种,食落好香🤤用咗牛粒、鸡蛋加上寿喜烧汁煮嘅炒饭,炒完再加埋樱花虾、芝麻紫菜同葱花,味道好有层次🤩 真系要留肚食埋呢个饭🤣
kuuraku特式饭点

🥢 荔枝雪糕
荔枝味香浓清新,质地比较似雪芭多过雪糕~系一个好refreshing嘅结尾😋 可以清一清寿喜烧嘅油腻感👍🏼
荔枝雪糕
澳洲产和牛 & 日本产A5和牛