2018-05-25
天气热成咁, 仲要去打边炉?! 想挑战人体极限? 咪傻啦, 有冷气架嘛! 今晚一于去会一会呢只"鸡"我知道..............虽则有招牌黄金芝士鸡煲及火焰麻辣鸡煲, 但今晚就系只想打边炉又要威又要带头盔就系呢种, 想打边炉又惊热气, 柯打一个皮蛋芫茜汤 ($78)亦不失为一个"办法", 汤底有芫茜, 皮蛋, 茶瓜, 马蹄,粟米, 萝卜同豆腐, 咁嘅阵容, 应该可以减少热气嘅! (哈...哈....)划好食材就等食啦喂...............讲到食牛颈脊, 呢间可谓我头号之选, 睇下呢碟手切新鲜牛颈脊 ($228/小), 小嘅份量其实都唔小呀, 肉色鲜亮唔在讲, 脂肪分布平均, 厚薄大少岩岩好!烚十秒到就食得, 入口肉汁爆开, 肉味够浓, 脂肪嘅滑同肉质混为一体, 简直食唔停口!雪白软腍嘅就系呢客手打鲜墨丸 ($78), 每粒都咁够份量烚完都保持咁大粒, 咬落食到墨鱼粒, 墨鱼味几出唔想食咁粉面类, 叫左呢客鳯城水饺 ($88)代替, 只只都肥嘟嘟, 一客8只都几抵食内里有猪肉, 虾及木耳丝, 调味得相当入味, 无需点酱油都得; 唯皮选用薄身D就会仲好D, "皮薄馅
皮蛋芫茜汤
划好食材就等食啦喂...............
手切新鲜牛颈脊
雪白软腍嘅就系呢客手打鲜墨丸 ($78), 每粒都咁够份量
手打鲜墨丸
烚完都保持咁大粒, 咬落食到墨鱼粒, 墨鱼味几出
鳯城水饺
内里有猪肉, 虾及木耳丝, 调味得相当入味, 无需点酱油都得; 唯皮选用薄身D就会仲好D, "皮薄馅靓"呢4个字对于饺类系永远皇道!
呢道仲有LIVE BAND演出, 一路食嘢一路听歌, 一个价钱, 两种享受!