2017-10-09
「养生」系猪小姐尼排嘅热门用词! 尽量唔食生冷野 唔饮冻野 唔食煎炸野……我做唔做到?您地估下? 我已经好努力试紧架啦呜呜椰子鸡煲都算系打边炉中嘅伪养生啦呱今晚邀请左两位sis陪猪小姐齐齐扮养生「四季文昌」位于太子 近巴士站 地理环境占据著优势!一条楼梯直上餐厅 沿途会被「书墙」围绕 好一个藏书阁!壮观得尼有心思 文青feel甚浓 影相呃like一流地方阔落宽敞 每个corner 位置都有唔同嘅装饰同布置 集坏旧 书卷气息于一身设计上认真花左唔少功夫 餐厅环境方面已大杀猪小姐唔少菲林不知心思是否只在于装潢环境上 对于食物方面认真有点失望首先order左汤底先 我地拣左半只竹笙椰子鸡锅已有椰子肉在锅内嘅椰子水汤底先用大火滚起 再加入竹笙及文昌鸡以慢火煮七分钟先饮一啖汤 闻落充满椰子香 不过食落系淡而无味咁清椰子水嘅清 鸡嘅鲜甜完全失踪 只剩下淡淡的味道……可幸文昌鸡争一口气 肉质嫩滑弹牙 鸡皮爽脆 鸡味非浓但亦有「鸡」味再点上加入沙姜 辣椒 野生青金桔嘅秘制豉油 有提鲜作用 还不错火锅配料我地点得比较少 只order了牛魔王拼盘同埋盆景蔬菜 因为有点小食加煲仔饭牛魔王拼盘卖相吸引!将牛嘅
椰子鸡煲都算系打边炉中嘅伪养生啦呱
今晚邀请左两位sis陪猪小姐齐齐扮养生 「四季文昌」位于太子 近巴士站 地理环境占据著优势! 一条楼梯直上餐厅 沿途会被「书墙」围绕 好一个藏书阁!壮观得尼有心思 文青feel甚浓 影相呃like一流 地方阔落宽敞 每个corner 位置都有唔同嘅装饰同布置 集坏旧 书卷气息于一身 设计上认真花左唔少功夫 餐厅环境方面已大杀猪小姐唔少菲林
不知心思是否只在于装潢环境上 对于食物方面认真有点失望 首先order左汤底先 我地拣左半只竹笙椰子鸡锅 已有椰子肉在锅内嘅椰子水汤底先用大火滚起 再加入竹笙及文昌鸡以慢火煮七分钟
先饮一啖汤 闻落充满椰子香 不过食落系淡而无味咁清
椰子水嘅清 鸡嘅鲜甜完全失踪 只剩下淡淡的味道…… 可幸文昌鸡争一口气 肉质嫩滑弹牙 鸡皮爽脆 鸡味非浓但亦有「鸡」味 再点上加入沙姜 辣椒 野生青金桔嘅秘制豉油 有提鲜作用 还不错
火锅配料我地点得比较少 只order了牛魔王拼盘同埋盆景蔬菜 因为有点小食加煲仔饭 牛魔王拼盘卖相吸引!将牛嘅每个部位都清楚分明咁摆
少食牛嘅猪小姐都唔太知道系咩部位 净系知道分左五个部位
我谂系手切牛肉 牛颈脊 牛舌 牛柏叶之类吧 牛肉肉色鲜红 纹理分明 脂肪分布算系平均!但食落味道少少膻 肉味偏浓 未算系上乘货色! 盆景蔬菜好可爱呀! 貌似一盘盘栽
有唔同种类嘅蔬菜同菇菌 新鲜翠绿 最特别系竟然有super food羽衣甘蓝!
佢高纤维高维他命 仲有助排毒 可以降低坏胆固醇同抗癌 超劲!
羽衣甘蓝本身质感比较硬身 但又唔可以烚咁耐 因为用水煮得耐会大大降低佢本身嘅营养价值!
咬落爽脆有口感 味精鲜甜索汤 又有益又好味 食多啲食多啲 小食炸鱿鱼须质素一般 炸粉虽然薄及酥脆但偏油腻 而且温度只系微暖 招牌黑松露龙虾煲仔饭令大家大感失望
煲仔饭份量够哂大 龙虾亦都够大只 虾肉够鲜甜又有膏!
不过煲仔饭无饭焦?成何体统呢? 饭粒硬实干身 连埋一齐焗嘅芋头粒仲要未熟 ?系咩玩法?
黑松露味好香好浓 但独特香味完全不能渗入龙虾同饭粒 成件事真系唔夹 得个样 连淀粉质怪猪小姐都食唔哂 难得地浪费食物 so sad! 食系食尼度中西合壁嘅「dum」本文青环境 其余嘅 可一不可再