2013-05-22
10年前, 我系元朗学车, 次次放工之后都赶放工去学车. 因为赶头赶命咁去, 往往个肚都会饿住咁去, 虽然上元朗车之前都可以食野先, 不过早d去到紧好d, 始终怕塞车去唔到. 所以多数会到元朗上穿梭巴士附近既食店食野.以前唔多选择, 穿梭巴士附近有个大排挡, 本牛对大排挡真系麻麻...除此之外就系呢间北京水饺店, 一吃回味之后就每次去学车都去食, 呢个就系十年前既相遇.十年后既今日, 重游故地, 一再尝当年滋味十年前都系咁既门面, 都无变过, 门口有卖小食既位置, 那里的煎饺好好食!我当年第一次系极肚饿时食过呢度既酸辣汤同饺子, 今日重游故地再一试这里的酸辣汤很稠结, 用料很足, 爽脆既笋丝, 软软的豆腐, 还有很多不同的材料, 组合成一个味道很丰富既组合. 面身系幼身而煮得比较软身既上海面, 酸辣汤的酸辣平均得唔错, 唔会有一D店舖只有酸没有辣味的情况, 面带同酸辣汤一同滑落喉咙, 热力和辣味由心中散发. 赞!除左酸辣汤面之外, 我最钟意食既就系哥度既煎饺子. 皮既厚度做得刚刚好, 唔太薄, 但有咬劲! 肉陷味浓, 肉汁封了入饺内, 很味美!以往我食完之后都会再另叫多一份饺子啰走,
十年后既今日, 重游故地, 一再尝当年滋味 十年前都系咁既门面, 都无变过, 门口有卖小食既位置, 那里的煎饺好好食!
我当年第一次系极肚饿时食过呢度既酸辣汤同饺子, 今日重游故地再一试 这里的酸辣汤很稠结, 用料很足, 爽脆既笋丝, 软软的豆腐, 还有很多不同的材料, 组合成一个味道很丰富既组合. 面身系幼身而煮得比较软身既上海面, 酸辣汤的酸辣平均得唔错, 唔会有一D店舖只有酸没有辣味的情况, 面带同酸辣汤一同滑落喉咙, 热力和辣味由心中散发. 赞! 除左酸辣汤面之外, 我最钟意食既就系哥度既煎饺子. 皮既厚度做得刚刚好, 唔太薄, 但有咬劲! 肉陷味浓, 肉汁封了入饺内, 很味美!
以往我食完之后都会再另叫多一份饺子啰走, 今次都唔例外, 真系几好味, 不过油腻感重, 通常食完之后我都会饮D茶冲冲油腻 , 另外酸辣汤味浓, 我就食到鼻水长流啦, 虽然哥度有卷装厕纸比你取得, 不过自己带定都有好处.