餐厅: 雅 ‧悠蔬食
资讯:

2017-01-12 5713 浏览
由于老婆转食素多年,但就唔喺全素,都会食啲白肉及海鲜,而身边原来亦有唔少朋友都一样有食素嘅习惯,同样唔喺全素,只喺偶然为之,就算无食素嘅朋友,都好接受食素(限一餐半餐啦),所以,茹素再唔喺好似以前食斋咁咁专登嘅事,加上近年素食店都开唔少,且甚具特色,在追求健康嘅前题下,素食店应大有可为。就好似之前曾光顾嘅素食店「悠蔬食」,卒之跳过海晌九龙开店,超方便到我老婆。话虽为分店,但店名有别,加多个「雅」字,却更有诗意,而且,空间比铜锣湾店更阔落。一踏入店内,一室紫与白,云石地板、素白窗纱、雅致盆栽、摩登吊灯……都令餐厅变得光洁而有份高雅气质。除少量卡位,有多组二、四人枱,适合三五知己聚餐。转入餐厅内笼,跟铜锣湾店一样,设有两个贵宾厢房,亦可打通共用。所以,一大棚人晌度开一、两围都无问题。打开餐牌,罗列咗好多选择,由午市套餐、下午茶套餐、晚巿套餐,以至唔同时段嘅散点、甜品、饮品,仲有多款供12人享用嘅围菜,真喺唔同时段嚟都有大把选择。不过,温馨提示,餐厅晌唔同时段均设有唔同嘅最低消费额,例如,晚市就每位$200,但以前已问过,都唔喺强硬性执行,指标性嘅作用比较多啲。都唔喺第一次光顾,知道佢哋啲晚
都唔喺第一次光顾,知道佢哋啲晚巿套餐份量足又抵食,5道菜包括前菜、手卷、汤品、主食及甜品,定价只喺$228-$238 + 10%,绝对岂止一人份量,所以,3人行,点两个套餐再加少少散点,唔怕食唔晒嘥嘢,又一定过到最低消费额!
四喜烤麸

称得「四喜」,梗喺有4样嘢啦:烤麸、木耳、笋片及毛豆,烤麸软绵吸满酱汁,食落烟韧咬口;木耳爽脆,营养益有。
四喜烤麸, 柚香红菜头苹果拌合桃, 麻酱沙姜豆丝粉皮
四喜烤麸
柚香红菜头苹果拌合桃

除咗有一道日本山药面线拌热情果汁,依一个红菜头苹果拌合桃我就觉得喺佢哋嘅招牌前菜,卖相娇红已够吸引,而爽脆嘅苹果粒,软腍嘅红菜头,再配搭香脆嘅合桃,唔止口感多变,更喺健康富营养。
麻酱沙姜豆丝粉皮

呢一道前菜未试过,喺鸡丝粉皮嘅素菜版,「鸡丝」以一啲类似面根碎(沙姜豆)嚟代替,外观及口感都几像真,配以柔绵嘅粉皮及清爽嘅青瓜丝,晌浓郁嘅麻酱衬托下,味道富层次。
麻酱沙姜豆丝粉皮
前‵菜
露笋素香松苜蓿芽手卷、香芒牛油果苜蓿芽手卷

我哋点两客晚餐,就有两客手卷,但手卷比较难「些牙」,所以就散叫多点一客。以有机苜蓿芽代替米饭,加埋嫩滑无渣嘅露笋、清爽嘅青瓜及有啲咸香嘅素香松,咬落爽爽脆脆,又清爽。另一款以芒果及牛油果取代露笋及青瓜,高纤嘅苜蓿芽夹杂软绵嘅牛油果同鲜甜嘅芒果,同样清甜好食。啲紫菜仲脆到咔咔声,整具咬口
露笋素香松苜蓿芽手卷、香芒牛油果苜蓿芽手卷
露笋素香松苜蓿芽手卷
菠菜忌廉桃胶浓汤

西汤加入中式食材 ,喺依度嘅新色,上次试过嘅南瓜甘笋栗子雪耳忌廉浓汤仲记忆犹新,今回加入嘅中式食材「桃胶」,更喺近来大热嘅健康食品。汤底本身已经好浓郁,充满菠菜味,碧绿嘅色泽更相当吸引。汤内嘅桃胶唔算好多,但都够我哋人人试啲,桃胶烟烟韧韧咁,又有点似雪蛤膏,本身喺无乜味,所以,就靠个忌廉汤。
竹笙红枣莲子百合黄耳炖汤

中式喺炖汤,就好啱我老婆,尤其依家寒寒哋,极之啱晒。个汤有咁多健康嘅食材,样样都健康有益,而且唔单用料足,亦火喉十足,感觉非常清润,所以,点唔讨人欢心吖。
竹笙红枣莲子百合黄耳炖汤
黑松露薯蓉焗大啡菇 $148(散点)

据说喺店中招牌菜,但咁耐以嚟都一直未有试,所以,散点一客试试佢嘅焗大啡菇,一客3件又啱啱好够我哋分。大啡菇酿入薯蓉,加芝士及黑松露嚟焗,香气扑鼻就唔在讲,入口大啡菇好够汁,薯蓉亦好柔滑,而芝士、黑松露令味道升华,却又无互相抢味。
黑松露薯蓉焗大啡菇
栗子紫薯牛油果鲜豆包焗千层阔面 $238(套餐)

千层阔面个卖相跟一般西餐无咩分别,不过,啲馅料就大不同,而且,非常佩服大厨晌用料上嘅心思同创意,睇菜名唔使我多讲都知有咩成份。切开睇睇,果然真材实料,蜜溃嘅栗子好甜蜜,紫薯清甜,最有趣喺中间夹咗块鲜豆包,十分有豆香,而配上蕃茄酱,鲜活嘅蕃茄香,令味道更上一层楼。
栗子紫薯牛油果鲜豆包焗千层阔面
黑椒猴头菇扒配意式薯菜 $238(套餐)

套餐中有一个选择喺分店限定厨师推介,经店员介绍喺猴头菇扒,好似几特别,加上平时用嚟煲汤嘅多,但做西菜就真喺第一次听,故一致决定试试。整道菜卖相好西式,有板有眼,所配嘅薯菜亦唔喺「求求其其」,意大利蕃茄仔、椰菜仔……都处理过,好食
!主角猴头菇扒,一客都有3、4件,相信视乎件菇本身大细而俾几多件,总之就份量唔少,切同食起嚟,都有几分似食鲍鱼,佐以黑椒汁就固然之惹味。
蓝蝶花雪梨汁 +$20

晚餐本身唔包饮品,但可以选择加钱配,啡茶佢哋都有供应,但就有更多特色嘅饮品,就好似店员推介我哋试吓嘅新品「蓝蝶花雪梨汁」,一身幻紫,几衬个环境。蓝蝶花以前都接触过好几次,知道佢喺有减压同抗氧化作用之效,因蓝蝶花花香味唔突出,杯嘢嘅味道主要就喺雪梨味,梨味突出,清甜滋润
蓝蝶花雪梨汁
店中有一系列冷压鲜果汁,喺小弟好推介俾朋友试试,因为除配搭特别外,更列明唔同成份及其功效,仲以慢磨机嚟打果汁,慢慢磨,务求唔产生高热而除去鲜果营养嘅流失或变质,保持原汁原味。
红石榴苹果汁 +$35

顾名思义,简单以红石榴及苹果打做,故色泽鲜红。友人贪佢色靓兼有减少脂肪积聚及可以降血压,再者,味道酸爽清甜。
红石榴苹果汁
Vita-C奇异果汁 +$35

以奇异果、香橙、柠檬及香蕉打成,店员话绝无加水,所以,味道浓郁,酸酸甜甜,清新清凉,酸甜味中以香蕉味稍稍突出啲,重要嘅喺有多种功效嘛!
Vita-C奇异果汁
红枣桂圆椰汁糕、红枣乳酪蛋糕

套餐里嘅甜点,一喺选红枣桂圆椰汁糕(2件),一喺就红枣乳酪蛋糕(1件),店家好好俾多件乳酪蛋糕我哋。前者似上海甜点拉糕咁,柔软烟糯,红枣及椰汁味都出色,又混有少少桂圆肉,朋友大赞好食。后者就喺用上红枣嚟做嘅芝士蛋糕,除咗饼底较厚身外,强烈嘅红枣味,饼面伴丁点蜜糖,同样叫人食得滋味。
红枣桂圆椰汁糕、红枣乳酪蛋糕
比起铜锣湾店,尖沙咀店既方便到我等九龙人,环境又阔落啲,重点喺食物嘅卖相、味道及健康并重,由前菜、汤品、主菜到甜品,都无令人失望,加上店员有礼,服务殷勤,值得推荐嘅素食店
红石榴苹果汁