2013-11-16
因为要拍一条关于系深水埗蛇舖既纪录片而走匀深水埗三间蛇舖,三间都各具特色,但最吸引我同组员们既,就一定系最好食,而且最有人情味既蛇王协。第一次去考察既时候,舖面人头涌涌,店员都耐心安排座位比我地,仲同大家有讲有笑,感觉好亲切。坐低点餐无耐,大蛇羹($68) 同糯米饭($15) 就热辣辣咁奉上。蛇羹既味道都好鲜,唔会用太多调味料去cover 蛇原来既味道。料又好足,每羹都有蛇既先叫蛇羹嘛。有人话色唔够浓,味唔够咸,不过讲真吖,要整色整水不如食碗仔翅。 最令我感受到关怀既时刻,系我地当时要食匀三间蛇舖,就间间都食少少费时食滞,于是我地六个人分一碗大蛇羹同一人一碗糯米饭,店员主动问我地要几多碗仔,完全无介意过话帮衬得少。相反,去到另一间蛇舖,当时舖头人唔多,我地四个人(有两个离队走左) share一碗大蛇羹,就话:得一碗边够食阿! 我地回应: 我地谂住试下架咋。 唔知系唔系咁岩得咁桥,就即刻有人走埋黎叫我地d袋唔好阻住其他人,惊click亲我地自己咁讲。对比之下,就知道边间你会想去多次。至于个糯米饭就真系炒得好香,有立肉,虾米,立肠,食起上黎又唔算好油,亦唔会痴埋一旧旧。食饱饱就同老板娘申请
食饱饱就同老板娘申请拍摄工作喇,老板娘都好配合,愿意答应协助我地既拍摄工作。
拍摄当日,老板娘示范拆蛇肉比我地睇,原来每条蛇飞完水之后都系用一只削尖左既筷子,用人手一下一下将原条蛇拆肉,真系好花功夫,每块蛇肉都得来不易。
无耐老板娘仲特登叫佢细佬炒个蛇碌比我地食,个蛇碌热辣辣又唔油,又够哂野味,唯一一样美中不足既系一定要用手食,如果唔系就食唔到骨与骨之间既肉,嘥哂~
香港净返既蛇舖唔多,识㓥蛇,捉蛇既人更加少之又少,要食到足料既菜肴,无百几二百蚊都唔洗指意谂。唯独呢度既价钱难得地够平民但食物都有一定水准。 当你堆怨紧麦当当,大家乐既野食又贵又少又难食既时候,点解唔做d实际行动,去支持返一d有素质既良心商舖?