2017-10-12
上次晌铜锣湾嘅「鉄人旨花」食过一次「厨师发辧」,确喺一次难忘体验;最近,嚟到尖沙咀嘅「鮨一」,品尝当造时令嘅鱼生,亦喺一次难忘体验,皆因睇住师傅切鱼生、摆盘,已喺一种视觉享受。位处蓝马商业大厦18楼嘅「鮨一」,地方唔大,装修主要喺日系浅木色嘅惯常配搭,表现出亲民、暖和嘅感觉。记得订枱就最稳阵,我哋都嚟得早,眼见已经坐满晒。我哋订枱时已要求坐晌吧位,既可欣赏师傅做菜,佢哋个嘅位枱面又比较深长。餐厅内嘅花巧嘅装饰唔太多,较得意就喺吧位一角放置一大篮新鲜日本蕃茄、迷你招财猫、小型日本邮筒及狸猫仔。翻一转餐牌,选择多多,由佐酒小食、沙律、刺身、寿司、手卷、卷物、串烧、炉端烧、一品料理、扬物、炒饭、茶渍饭、冷面、汤品、啤酒、清酒及汽水、梳打……等等,如居酒屋般应有尽有。而亮点嘅千层海胆饭就额外另一张餐牌列印出嚟,当日所见,为打卡又好,呃赞又好,抑或真正享受海胆嘅丰腴又好,确喺有唔少客人落单,我哋坐晌吧位,睇住师傅密密手唔停咁做。鮨一沙律 $128今次我哋主要目标喺刺身,所以,海胆饭就无刻意去试。先上场喺镇店沙律,其实喺以鱼生做底,内有好多鱼生角切、八爪鱼,再加埋蟹籽、沙律菜、日本蕃茄,所以,入口
今次我哋主要目标喺刺身,所以,海胆饭就无刻意去试。先上场喺镇店沙律,其实喺以鱼生做底,内有好多鱼生角切、八爪鱼,再加埋蟹籽、沙律菜、日本蕃茄,所以,入口鲜味尽出,蕃茄清甜多汁。 八爪鱼烧饼 $28
喺八爪鱼小丸子嘅烧饼版,烧饼煎好后,洒上大量紫菜及木鱼碎,睇见都几吸引。入口口感其实跟食小丸子嘅分别唔太大,粉粉软软,咸咸甜甜,不过,八爪鱼粒唔多。
甲罗烧 $98
曾经晌尖沙咀嘅「浜烧」试过一次,知道都几正,所以,就专登点嚟俾老友试。烧香咗嘅蟹肉连蟹膏,跟蛋黄沟埋一齐,再用嚟涂多士食,多士香脆,蟹膏甘腴,浓香而滑溜。食完,都仲觉得有一朕余韵晌口腔盘旋。 特上锦绣 刺身 $468、粒贝 $388、活北寄贝 $248
是日嘅重点登场,就喺刺身,除拣咗个「特上锦绣刺身」外,仲有两款师傅话新鲜返货嘅粒贝及活北寄贝。睇师傅切鱼生、摆盘时已见兴奋,因为,砌得真喺靓,靓得像艺术品般。 8款 刺身,各2切,包括有牡丹虾、吞拿鱼、油甘鱼、黑睦、鱼、鲷鱼、加拿大海胆及日本鲜带子。小弟就唔逐一评论,因为,食刺身都唔喺我嘅强项,不过,刺身色泽明亮,唔会暗暗哑哑,可以讲「新鲜度」睇都睇得到;而整体而言,鲜甜味十足,要爽口有爽口,要油香有油香,要甘腴有甘腴,实在高质。 粒贝
食落有啲似灼过嘅象拔蚌咁,软软腍腍,味道唔算好有个性,不过,充满海水嘅咸鲜味。 活北寄贝
做寿司嘅北寄贝不时都有接触,但新鲜货就较少食,估唔到入口喺烟烟韧韧,却又有种爽口嘅口感。 虽然,无上次食 厨师发辧咁贵,但食时令嘅日本刺身,都一样喺高消费项目。今次都好满足,既能欣赏到师傅做菜嘅功架,又可以品尝到高水准嘅出品,真喺有「鮨」势,有实际!