2022-10-07
喺铜锣湾闲逛之际,突然想食鱼生饭,见到鱼鲜生痴喺门口嘅menu有得食,就入咗去。环境系普通居酒屋嘅feel,坐低之后staff同我地介绍餐牌,之后先知原来已经冇普通don饭食,得啲「厨师发办」鱼生饭拣🙂喺居酒屋feel嘅日本嘢餐厅食刺身?已经心感不妙🤡我同友人眼见时间都差唔多,费事再另外揾餐厅,就决定以身试伏🙏🏻我order咗一份九件嘅寿司定食,可以话系含泪食完🙏🏻因为系「厨师发办」嘅关系,其实都唔知有啲咩食。咁二百几三百蚊一份嘅寿司,啲staff亦都唔会同你介绍太多(虽然应该expect会有😅)。而凭我对日本料理有限度嘅认识, 我认到有赤身、海胆、火炙大拖(?)、赤贝、带子、深海池鱼、金目鲷、八爪鱼,仲有一个唔识😂😂可以好明显咁食得出啲食材其实唔新鲜😅😑seasonal嘅带子唔鲜甜,火炙𠮶旧炙到well done(正宗嘅火炙过嘅寿司唔suppose系咁?🙂),搞到旧拖罗十分鞋口🤡最激气系旧海胆,包住寿司饭𠮶块紫菜淋到PK,食落有几分四洲紫菜嘅感觉,海胆嘅明矾味超级重,食完𠮶阵臭味喺个口度last咗几个钟🥴🤮虽然,你系收我270蚊9件寿司,但系啲quality都唔系差到咁挂💩💩以后唔会
可以好明显咁食得出啲食材其实唔新鲜😅😑
seasonal嘅带子唔鲜甜,
虽然,你系收我270蚊9件寿司,但系啲quality都唔系差到咁挂💩💩以后唔会帮衬,不了🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙂🙂🙂