2022-05-26 100 浏览
之前读中学嘅时候都有去过长发广场度食嘢😗不过𠮶阵就系去扫街食小食 估唔到俾我揾到一间平价泰国餐厅😎.📌香芒软壳蟹米纸卷 $78每次都必食✨外皮好烟韧 内馅夹住鲜甜厚切芒果肉🥭炸软壳蟹🦀粉丝, 杂菜丝, 生菜🥬软壳蟹好大只好多肉 唔系得层粉 炸得好香脆🤩因为入面有好多配料 所以食落好清爽 仲要冻冰冰 做前菜一流🫶🏻.📌泰式菠萝海鲜炒饭 $98妈咪好钟意食呢个炒饭❤️饭粒炒得好干爽 粒粒分明 唔会好油腻😆海鲜都好足料:青口, 虾仁, 蚬肉,鱿鱼, 八爪鱼🦐🦑🐙仲加咗啲三色豆, 菠萝,提子干一齐炒🥕🌽🍍🍇旁边仲有啲腰果同埋肉松可以捞埋一齐食 口感同味道相当丰富 好大份好抵食🤑.📌去骨海南鸡半只配油饭 $98海南鸡系入味嘅 不过个肉质就比较梅 唔系皮爽肉嫩𠮶种😢个油饭就做得唔错 饭粒好有咬口 好入味 唔会好油 好香口仲有少少黄姜味🥰.📌泰国金柚子虾沙律 $88平时多数都系食泰国嘅木瓜沙律🥗有柚子沙律真系第一次食🫣柚子好juicy 酸酸甜甜都几开胃😋不过佢捞左啲泰式酱汁落去 搞到味道有啲奇怪😳.📌炭烧猪颈肉 $78猪颈肉好爽口又够滑 仲好入味 加埋旁边个汁好惹味🐷但系肉质偏肥 烧完好多油迫左出嚟

📌香芒软壳蟹米纸卷 $78

去骨海南鸡半只配油饭

📌泰国金柚子虾沙律 $88
泰国金柚子虾沙律

📌炭烧猪颈肉 $78
猪颈肉好爽口又够滑 仲好入味 加埋旁边个汁好惹味🐷但系肉质偏肥 烧完好多油迫左出嚟 同妈咪都觉得太油腻🙈
炭烧猪颈肉

📌飞天豆酱炒椰菜苗 $68
佢比起平时嘅飞天炒菜 仲多左啲豆瓣酱嘅香味🧡食落唔会好辣 反而仲有啲甜甜地嘅豆香🤤好钟意食椰菜苗 好爽口又鲜甜😌
飞天豆酱炒椰菜苗

📌泰式马拉盏炒通菜 $58
食泰国嘢当然要食马拉盏炒菜😈甜甜地辣辣地 仲好浓郁嘅虾味🦐个通菜炒得好香 唔油😋
泰式马拉盏炒通菜

📌烧菠萝 $32
食串烧菠萝is a must🍍好多汁 不过就偏酸😢
烧菠萝

📌红豆冰 $26
呢个正 好多红豆 好绵又清甜🫘但个奶味就唔算好浓🥛
📌青柠梳打 $26
呢个都好饮 平时有啲会就咁比几旧青柠你督就算 但呢到系加左半杯青柠汁 再比梳打水你倒入去 超酸好清爽💚
红豆冰,青柠梳打
香芒软壳蟹米纸卷