2020-10-19
最近K11 Musea进驻左一间新嘅川菜馆,环境靓之余仲可以望住维港夜景,坐得舒服之余店员仲serve得好好!餐牌有各类型食物选择,我地2人叫左4款咸食加2款甜品!呢度嘅餐前小食好出色,类似系咸咸甜甜嘅脆米!鲜椒海鲜汇,冻盘黎嘅,入边有蓝澳带子、缅甸白虾同迷你八爪鱼,海鲜食落好爽口,鲜甜,加埋用香葱芫荽碎、辣椒调成酸酸地嘅酱汁,惹味得来又开胃!红烧皇子鸽,皮脆肉嫩,皮亦好薄!即叫即炸脆卜卜,而且可以锁住啲肉汁的系里面,好Juicy!酸菜桂鱼,份量好大!里面有两斤半重嘅桂鱼,仲有莴笋、芽菜等配料,汤头亦都好清,唔似平时食开嘅酸菜鱼咁油腻。食得出鱼肉新鲜又厚身,饮埋啖汤觉得好足料,又唔会话太重口味,唔经唔觉就饮咗好多。莴笋同酸菜大大嚿,用料一啲都唔吝啬。干炒手撕包菜,热辣辣,炒得好香好有镬气!啱晒送饭,绝对可以食到两碗白饭!甜品方面叫咗酒酿汤丸同四川冰粉。酒酿汤圆有米香味,不过就用左芝麻汤圆嚟取代平时食嘅丸子,味道抢咗少少。四川冰粉够消暑,上面仲加咗啲山楂片同花生碎添!整体来讲,环境好舒服,虽然价钱唔平,但用餐满足又有好服务,下次会带埋其他朋友再嚟庆祝节日都不失为一个好选择!
餐牌有各类型食物选择,我地2人叫左4款咸食加2款甜品!
呢度嘅餐前小食好出色,类似系咸咸甜甜嘅脆米!
甜品方面叫咗酒酿汤丸同四川冰粉。
四川冰粉够消暑,上面仲加咗啲山楂片同花生碎添!