餐厅: 鮨文
资讯:

2017-11-16 2287 浏览
之前有朋友食过「鮨文」,话食材高级、质素超班,小妹闻名不如见面,今晚终于约到友人一齐食高档次日本料理舖头位于元朗内街,舖内座位唔算太多,入面全部坐bar枱,可以睇住师傅整刺身、寿司。坐底后,侍应递上餐牌,入面系一个set,问我地有冇乜嘢唔食,我地话冇,师傅就开始喺我地面前整刺身师傅风趣幽默,一边制作刺身、寿司,一边同我地倾计,好互动第一款递上叫茶碗蒸,卖相好靓,蛋上面有金箔衬托,食左一啖,蛋好滑,又有虾既浓味,入面仲有冬菇、元贝仔,令到茶碗蒸多一份鲜味。再上就系白子,个样好似迷你猪脑,试左一啖,好creamy,质感好得意,我地问系乜,师傅笑笑口话鱼既精囊,我地真系孤陋寡闻,不过又唔抗拒,今次真系第一次食𫚕鱼背及𫚕鱼腩,师傅在𫚕鱼背刺身上配上柚子酱汁,突显左刺身既鲜味,另外,𫚕鱼腩用火炙烧过,果种鱼油香真系香到不得了,食落去比想像中更好食鲍鱼配鲍鱼肝酱,鲍鱼肝酱系用鲍鱼内脏制成,我初以为会有苦味,食左一口,又无㖞,甘甘地,好浓既鲍鱼味,碟上有一小饭团,系for我地点埋d鲍鱼肝酱食,师傅叫我地唔好浪费,真惜食到食黑睦,配上俄罗斯鱼子酱,加上金箔,特别带出一份矜贵,师傅话依盒仔鱼子酱要成二仟

舖头位于元朗内街,舖内座位唔算太多,入面全部坐bar枱,可以睇住师傅整刺身寿司
师傅风趣幽默,一边制作刺身寿司,一边同我地倾计,好互动

茶碗蒸

,我地真系孤陋寡闻,不过又唔抗拒,今次真系第一次食
白子
𫚕
鲍鱼
黑睦
到食黑睦,配上俄罗斯鱼子酱,加上金箔,特别带出一份矜贵,师傅话依盒仔鱼子酱要成二仟几蚊,笑住叫我试真d,我当然不付所托,新鲜黑睦刺身配上鱼子酱,好夹好美味
太刀鱼
炸太刀鱼,师傅话依款鱼矜贵在要逐条逐条钓上岸,唔系用网捉,重要系遇啱季节先得,今晚有幸食到,真幸运~炸好既太刀鱼,鱼肉好嫩、好滑
牡丹虾寿司
牡丹虾寿司,上面加左用虾壳特别调制出黎既豉油,好美味
左口鱼手卷
左口鱼手卷,师傅话左口鱼最好食既部分就系鱼鳍位附近,因为系左口鱼郁动最多既位置。师傅用火炙烧,鱼油漏出碟上,师傅唔浪费,将碟上既油倒埋落手卷,食落去一啲都唔漏,手卷布满鱼香油,真系想食多旧
拖罗(鲔鱼)有中拖罗及大拖罗之分,我自己比较喜欢食中拖罗,鱼味重d
海胆杯
我期待已久既主角出场,就系赤海胆杯,师傅用左半板海胆制作而成,海胆非常新鲜,完全唔漏,果种鲜甜,简直非笔墨所形容
甜品:有亮点,侍应在蜜瓜上喷左啲whiskey ,冇谂过原来咁夹。
今晚真系遇到好多人生既第一次,多谢师傅教识左我地咁多刺身知识,气氛真系好好~真系要比五星星
2017-11-13
$2035 (晚餐)
茶碗蒸
白子