2023-11-01
最近因为工作比较忙少咗同屋企人饮茶, 夜晚就特登带佢哋去呢间点心小店, 听闻是新开张, 而且是由酒店大厨去打理嘅店舖, 叫做型点特色点心专门店, 睇到网上面食物相片咁吸引, 点心可爱嘅造型吸引咗我同屋企人今晚去食!现在大部份餐厅都系用QR code下单, 方便又快捷, 钟意几时落单就落单!我哋两个人一共点左以下12款美食, 包括了豉汁蒸排骨, 经典蜜汁叉烧包, 荀粒鲜虾饺, 上汤金鱼饺, 珍珠咸水角, 淮山杞子炖螺头, 雪耳花胶暾海底椰, 咸猪骨菜干粥, 酥皮焗叉烧餐包, 白灼时菜, 海苔鲜𫚥脆春卷以及甜品杨枝甘露, 来到都觉得好丰富!本身饮茶我都好钟意食咸水角, 呢度嘅珍珠咸水角相当袖珍, 好像雀巢里的雀仔BB, 外型塑造得有板有眼, 可爱到唔舍得食, 佢金黄色嘅外皮配上薄薄的咸水角皮, 内馅仲系热辣辣好新鲜!呢度招牌的上汤金鱼饺, 一份有两只, 卖相好靓好吸引, 个个都系相机食先, 以透明澄面皮包裹着鲜虾及猪肉, 皮薄馅靓, 真材实料, 味蕾有福了!豉汁蒸排骨用最简单家常腌法, 配上豉椒及辣椒丝等, 蒸出每一件都是又腍又入味的排骨!叉烧包都系我哋嘅至爱, 所以经典蜜汁叉烧包及酥皮焗
叉烧包都系我哋嘅至爱, 所以经典蜜汁叉烧包及酥皮焗叉烧餐包两款都要试吓, 最特别嘅系酒楼少有的酥皮焗叉烧餐包, 结合了叉烧肉馅和酥皮面包, 烤得热呼呼的吃, 爆浆的香甜蜜汁及香甜奶酥外皮, 搭配微咸甜润叉烧内馅, 让人吮指回味!
雪耳花胶暾海底椰能滋阴养血, 汤味道很鲜甜, 饮后更能清心安神,滋阴清润!
最后埋单两个人食到咁丰富嘅一餐, 都只系$400左右, 每人平均消费$200, 实在非同凡响, 非常超值, 性价比还很高!