2014-09-17 992 浏览
又到咗周末, 天晴! 同太座,外父大人三人行到上址午膳, 午饭市座位只1/3满,当日菜式:薰蛋 – 鸭蛋一只开二, 下垫青瓜丝, 就算只蛋薰到几出神入化一份得一只系咪有点过份咗少少呢? 呢度又唔系米芝莲店, 使唔使咁精致呀?蒜泥白肉 – 同一般的好唔同, 平时见开的一片片摊开上面洒上生蒜粒粒再加黑醋的版本,这个是将簿肉片卷住些腌酸青瓜丝/甘荀丝之后,在这条管状物上面洒上炸蒜粒粒/ 黑醋调味, 明显想做出与众不同的效果,可惜画虎不成!大白棻炸春卷 – 刚刚炸起板够脆但馅料未见充足担担面 – 这个似样一点了花生酱比例较重, 面质一般吧熏鱼 – 鱼炸得非常之深色, 可能炸油太老都唔定, 个外层被炸过之后再冻番会有些硬实口感, 亦可能腌鱼件的酱油过多都唔定, 味道有点过了头! 个汁最怪, 好似就咁濑咗d黑醋上面就算系咁, 但以前在上海铺食过的是一个颇杰身的酱油汁, 而且比较均匀地黐在鱼皮上, 现在这店的是件鱼块上某些部份有汁有些则上不到汁!鲜肉小笼饱 – ok嘅, 起码比有些夹住个台湾名嘅嚟开店嘅小笼饱有些味儿,排骨面 – 炸排骨腌味几入味, 件排骨都有咬口之余够松身, 面就一般菜肉馄饨 –
当日菜式:
薰蛋 & 蒜泥白肉
大白棻炸春卷
大白棻炸春卷 – 刚刚炸起板够脆但馅料未见充足
担担面
担担面 – 这个似样一点了花生酱比例较重, 面质一般吧
熏鱼
鲜肉小笼饱
排骨面
菜肉馄饨
菜肉馄饨 – 呢个正常大细/ 味道
王家沙葱油饼
王家沙葱油饼 – 呢个虽然好食, 首先葱花是我们喜欢的食材, 但这两个煎饼吸收的油份完全系感觉是”炸饼”非常之油腻! 啱晒外父大人胃口的违禁食物是也!
以上食物, 埋单四百大元, 实在是上海Tapas 级数的食肆, 我们再来的机会都应该不大了
2014-08-30
排骨面