2019-07-30 2471 浏览
已经有一段时间无认真觅食,经常都系求其揾间餐厅就算,生活有感乏味😅,所以决定星期六去一间环境舒服、非亚洲菜既餐厅,为生活带点小新意。☺️LUNCH时间荃湾广场及附近既餐厅都迫满食客,唯独呢间西班牙餐厅只得一枱客人,环境宁静,同热闹既街道形成强烈对比。餐厅播著欧美慢歌,令人可以暂时忘记一下香港令人忧虑既状况,放松一下心情,好好享受美食。😌估唔到星期六都有LUNCH SET,所以二话不说就同朋友各人点左一个试下。每个餐都有一款前菜/餐汤、两款主菜、一款甜品/餐饮。今日既餐汤系蕃茄忌廉汤呢个汤饮得出系用新鲜蕃茄打蓉而成,无乜忌廉味,饮落无负担😋;味道偏酸,可醒胃。朋友唔食蕃茄,所以点左沙律沙律菜新鲜,个汁又够酸,好开胃。$78 LUNCH SET中我地拣左秘制鹌鹑腿配黑松露酱同磨菇西班牙奄列前者鹌鹑腿肉质唔算好嫩滑,而且太鹌鹑,似食鸡翼多D;我反而中意下面既菇,煎到又香又JUICY😋,加上好朋友黑松露酱,非常好味第一次食西班牙奄列,外型似厚蛋饼,望落感觉干身;奄列除左鸡蛋同磨菇外,仲有煮到好软既洋葱同薯仔粒,整个奄列较为湿润,而且无港式奄列既油腻感,印象唔错😍。$108 LUNCH SET中拣
今日既餐汤系
蕃茄忌廉汤

朋友唔食蕃茄,所以点左
沙律

沙律菜新鲜,个汁又够酸,好开胃。

$78 LUNCH SET中我地拣左
秘制鹌鹑腿配黑松露酱同

磨菇西班牙奄列

第一次食西班牙奄列,外型似厚蛋饼,望落感觉干身;

$108 LUNCH SET中拣左
脆皮猪腩肉配蜂蜜蛋黄酱同
蟹肉西班牙奄列
脆皮猪腩肉配蜂蜜蛋黄酱

前者煎到金黄焦香,猪皮又脆又唔油腻😋;从相片中更可见到腩肉质素唔差
脆皮猪腩肉配蜂蜜蛋黄酱

肥膏同肉层层分明😍。
蟹肉西班牙奄列

因为系朋友点既餐,所以我无试到后者,不过嘴刁既朋友边食边话好味。

套餐包一杯餐饮或者甜品,我就当然拣甜品啦!!!
香脆玉桂条配榛子朱古力酱

新鲜炸出黎、外层微脆、内松软、觉得有小许似沙翁;淡淡玉桂香,配上热溶朱古力酱,非常好味~~😋

其实我食亲西班牙野,都系喺D多国菜既西式餐厅食,甚少去西班牙餐厅,所以唔知正唔正宗、味道正唔正常,只能讲我好推介呢间餐厅,除左食物质素好之外,价钱亦唔算太贵,而且职员非常有礼貎、有笑容、衣著端正
,整体用餐体验唔错。不过,如果食量比较大既朋友就就未必食得饱,女仔既话就应该岩岩好,唔会好顶肚。
2019-07-27