2015-05-08
一年一度既母亲节晚饭又黎啦, 一行24人浩浩荡荡去左佐敦既金山海鲜酒家同阿婆庆祝母亲节第1次食金山1就系油麻地总舖食, 好味, 不过地方比较唔干净, 今次第1次系佐敦分舖食, 环境舒服企理好多, 系商场部LIFT比较慢同细, 分舖唔算太大, 但摆位几好, 唔会太迫我屋企系水上人, 出街食饭要有海鲜系必须的, 而金山既海解的确系好味! 讲真, 食海鲜就一定系贵架喇, 但唔需要去西贡鲤鱼门俾人放血, 食呢D, 水准一样, 你又会食得GUR D因为要等齐人, 但我地又一早到左, 所以叫左个烧腩仔食住先, 冻左少少, 唔够咸终于8点几等齐人可以开饭啦!!首先上既系上汤虾球炆米粉, 初初上菜就唔系太期待会好好食, 不过食左第1啖, 真系唔系几停到口. 先讲个虾, 唔算话非常非常鲜味, 但要知道虾本身如果系死既话好易就会有阵味, 所以只可以话佢D虾系在生前唔太活跃姐 但用黎炆就绝对冇问题, 而且虾非常的肥, 只只都有膏, 个汁亦都非常入味. 个米粉真系要讲讲!!! 好多人成日食虾/ 龙虾都要食芝士同埋伊面, 谂住够香口/ 惹味, 所以芝士唔系真系好入到虾/ 龙虾既肉/ 壳, 个伊面亦唔会太吸到太多
个米粉真系要讲讲!!! 好多人成日食虾/ 龙虾都要食芝士同埋伊面, 谂住够香口/ 惹味, 所以芝士唔系真系好入到虾/ 龙虾既肉/ 壳, 个伊面亦唔会太吸到太多既芝士味, 而且食落会好腻. 用米粉真系一个好选择, 因为米粉索汁索得好D, 呢个米粉系有炒过, 完完全全索晒D上汤味!! 个汤又唔咸, 人人都食左两碗, 真系好唔够喉呢!!!!
不过食落会有少少腻, 建议一围食半只/ 人少食例牌好了 (如有)