2008-05-27 15 浏览
之前都讲过,因为男友住土瓜湾,所以我成日系依头揾食。返工前一定食早餐,附近的茶餐厅到街市都试过晒,有一日揾到依度,点知一食就爱上左,一唔食就唔安乐…每次试一间新茶餐厅,一定会叫沙嗲牛面。坊间的沙嗲牛面试过唔少,但总系食唔到岩心水的。依度既沙嗲牛面,非常有惊喜!!好多茶餐厅好鬼小气,沙嗲牛比得个少少,依度既沙嗲牛肉比得好阔卓,每一条面都可以沾到沙嗲汁。而且佢地的沙嗲牛肉一d都唔行货,辣得刚刚好之余重有一阵淡淡既蒜味。沙嗲牛面可以搭奄列或火腿双蛋。奄列蛋皮厚度刚好,重有少少蛋浆,煎成一个完美的半圆形 (唔系夸张!我第一次食都吓亲!)。煎蛋的话都非常唔错,个型煎得好靓之余蛋白白雪雪连个底都无焦,唯一美中不足系火腿无煎过,只系垫系煎蛋下面。个包加2蚊可以转蒜蓉包,我见好多人叫,但我又唔系太好所以作罢。老板好好笑容,一行入去就会同你讲早晨。研究左新野食重会请客人一齐试,气氛非常好。另,冻饮只系加一蚊!老实讲,我真系好耐好耐无见过冻饮只系加一蚊…另二,依度用传统茶餐厅餐具,即系蓝胶碟,面用『唔碗唔碟』既碟上,照样无刀得叉同羹。而家好多茶餐厅都唔用,有点可惜。另三,沙嗲牛面系特餐,如叫早餐ABC只系
之前都讲过,因为男友住土瓜湾,所以我成日系依头揾食。

另三,沙嗲牛面系特餐,如叫早餐ABC只系$19。

PS*依度好似唔做晚市,星期日例行休假。
$22 (早餐)
  • 特餐,沙嗲牛面,红豆阿华田