2021-09-11
新鸿基中心既貊灸系香港第一间韩式扒房🔥,貊炙以干式熟成作卖点,今日试一试佢地既steak omakase selected cut套餐,主角当然系熟成牛肉🥳Reception旁边有两个巨型熟成冻柜,入面既熟成牛肉全以低温既方式保存,达至无细菌既环境。餐厅采用干式熟成,干式熟成令牛肉外层与表皮油脂水份风干,而且逐渐破坏肌肉纤维,令牛肉更加柔软嫩滑,牛味更浓郁🤩。韩烧可以将上面提及既表皮油脂「烧」走,令牛肉食落充满油香但唔腻🙌🏻前菜款式多而且精致,例如茄子、冻汤、芽菜同泡菜等等。蔬菜盘嘅款式亦非常多,包括紫苏叶、青瓜、萝卜、蕃茄同沙律菜。- 布拉塔布拉塔属于意大利芝士,球既形状比起一般芝士好唔同,奶香味好突出。- 韩式蒸蛋蒸蛋非常柔软香滑,一食就自动滑落喉咙。材料亦丰富包括蟹籽、蟹柳、冬菇同少少香葱作点缀。- Steak Omakase 套餐包括四款肉类,分别系熟成酱油牛肋骨、和牛羽下肉、是日熟成牛肉同韩国五花肉。餐厅职员自动帮我地烧肉,所以火侯控制得到好好👍🏻熟成酱油牛肋骨既味道比较甜,因为预先腌制过,所以外表既颜色比较深,肉质都好软稔。和牛羽下肉望落无咩雪花,不过有入口即化嘅口感,油脂
- 布拉塔
布拉搭
- 韩式蒸蛋
韩式蒸蛋
- Steak Omakase
熟成酱油牛肋骨
和牛羽下肉望落无咩雪花,不过有入口即化嘅口感,油脂几丰富。
是日熟成牛肉无论软嫩程度、风味同肉汁比起一般既牛肉可谓更上一层楼🤤肉色非常粉嫩,同油腻完全扯唔上关系。
是日熟成牛肉
韩国五花肉印上网纹,卖相非常吸引,加上紫鲜叶味道加添一份清新感觉。
韩国五花肉
- 熟成雪浓汤
味道清淡既雪浓汤大大减低steak onakase既腻口感。入面有好多既牛肉同面条,另外餐厅再送上一大碗白饭。对我而言,雪浓汤配上白饭先系最佳食法😋
熟成雪浓汤
- 和牛三角
自己第一次认识呢个部位,,油花分布非常平均,油脂比起上述既和牛羽下肉更丰富🤤,一件价钱平均$70,绝对系奢侈既享受。
和牛三角
- 芝士蛋糕
套餐仲有甜品-芝士蛋糕,口感非常轻盈,味道唔会太甜。
芝士蛋糕
呢个套餐满足晒作为牛魔王既我所有愿望,有齐熟成牛肉同和牛,其他食物都好丰富。如果朋友生日黎貊炙食饭,仲会有机械人送生日蛋糕俾你🤣