2020-12-15
嚟过K11 Musea都知道呢个商场格调高,充满艺术感,所以呢度嘅食肆都有返咁上下水平,今晚有幸黎蜀客食饭,梗系要好好享受下。黎之前睇食评知道佢有个无敌大海景,不过今晚嚟到已经俾人坐咗个张枱,唯有食完饭临走去观赏下啦,如果真系可以坐喺度望住个海食,真系成件事浪漫十倍啊!其他位置冇海景,不过都坐得好舒服,张枱之间有一定距离,地方相当宽阔。晚市除咗散叫,都有二人餐和四人餐等等,二人套餐有四款,虽然呢度系食川菜,不过都有一个餐冇乜辣嘅菜,我哋就拣咗呢个每位$468 (加一),由头到尾一共有十道菜,相当丰富,虽然价钱系每位计,不过基本上都系一碟碟咁上,除咗汤和面。头盘有椒盐豆腐粒、头抽珍菌和韮香桃仁,豆腐粒外面香口、里面软滑,豆腐本身味淡,不过外面有啲椒盐未,平衡得啱啱好,呢个相当好味。头抽珍菌相对豆腐就浓味得多,有唔同嘅菌类,非常惹味可口。至于个合桃都做得唔错,对于我呢啲本身唔系好钟意食合桃嘅人,都觉得佢味道OK,韭菜味唔会好浓烈,食落清清地但系又有咬口,系几好嘅头盘。今晚嘅汤系淮杞响螺炖老鸡,相当足火候,每款都有淮山杞子螺肉和鸡脚等,热辣辣好好味。拎个四个热荤包括葱爆鲜虾球、鱼肚伴菜心、京
头抽珍菌相对豆腐就浓味得多,有唔同嘅菌类,非常惹味可口。
拎个四个热荤包括葱爆鲜虾球、鱼肚伴菜心、京葱黑蒜牛肉和松茸上汤鲜芦笋,虾球好大只,呢个同埋个牛肉都用咗好多大葱黎煮,可能系川菜嘅特色,虽然大葱我唔喜爱,带点辣,不过个虾球同牛肉都好好味,牛肉好易咬粉嫩,而且有黑蒜吊味,味道调校得刚刚好。
最后仲有阳春面和酒酿丸子,唔知点解连一个咁简单既面都做得咁好食,至于酒酿丸子都唔错,小小嘅酒味唔会太浓烈,作为结尾几好。