2019-04-03
自问本身唔系太喜欢出门食中菜,不过细个读书成日经过呢度,一于畀个机会佢,好食带阿妈黎食!招牌炸子鸡原来一只都几大只,我地一大班人都食唔晒,建议要一围先好叫全只😂除非你哋净系食鸡😂😂外表油光闪闪嘅炸子鸡时实际上唔系好油腻,反而外皮薄之余脆脆地,里面嘅鸡肉既然保持到好滑嘅口感,点少少椒盐味道更丰富,鸡肉做到嫩滑效果其实唔容易!虾多士 多士用上新鲜面包制作,令面包唔会扁晒无空气感。比起用虾胶,佢用上成条虾肉更加弹牙同有鲜味,最神奇系零油腻感,点少少沙律酱已经好好味!椒盐脆茄子椒盐系列之中茄子都真系比较少见,可能因为茄子比较难炸得起?但呢碟茄子绝对交足功课,每件size大到大家都谂紧佢系咪算系小食😂 佢椒盐落得恰到好处,香口但唔会龚鼻,里面嘅茄子白雪雪,睇落好似好raw咁但实际上已经熟透仲好棉滑,全台推荐!凤城鸳鸯粉果 呢个粉果同出面嘅唔同之处系佢用上鹌鹑肉代替猪肉做馅料,里面加上香菇碎,感觉上唔咁heavy。正确嘅食法系全只浸落上汤再试,一黎可以脱腻,二来上汤嘅鲜甜可以粉饰粉果,我话佢系响铃食法,哈哈。凤肝金钱鸡平时食草嘅我要食呢D真系好大挑战!因为呢碟菜式系肥猪肉加鸡肝嘅配搭,实在系邪恶轴
招牌炸子鸡
虾多士
椒盐脆茄子
凤城鸳鸯粉果
凤肝金钱鸡
平时食草嘅我要食呢D真系好大挑战!因为呢碟菜式系肥猪肉加鸡肝嘅配搭,实在系邪恶轴心,好彩有块面包中和下,入口又无想像中咁肥腻,但一件仔就好,如果平时喜欢食东坡肉的话,应该会好喜欢呢道菜。
驰名顺德桂鱼卷
一开始我其实睇唔到条鱼喺边,后来店员解释我听大厨将桂鱼骨肉分拆,部份特比卷埋金华火腿!
凤城炒饭
呢款炒饭同扬州炒饭最大分别就系多咗D蕃茄粒,令炒饭无咁干,咸香味之中渗透蔬菜嘅清甜,饭粒亦然有咬口,食完一碗会想encore呢。
西米焗布甸
一上台已经闻到好香莲蓉味,莲蓉同西米混合得好好,作为结尾系比满足更满足!