2022-09-22 6547 浏览
由于疫情关系,仍未出外旅行嘅机会,除咗行吓山、郊游吓,「宅渡假」就成为另一放松心灵选项。之前好几次「宅渡假」都喺拣晌新界区或离岛区,而今次就拣咗入嚟将军澳嘅「九龙东智选假日酒店」,整个套票包入住当日自助午餐、标准客房、免费借用单车及翌日自助早餐($1,100 + 10%),都算抵玩。不过,虽然入住喺「假日酒店」,但午餐、早餐都喺晌对面「九龙东皇冠假日酒店」嘅「尚厨」餐厅享用,皆因「假日」本身喺无餐厅。酒店正正位处「将军澳」站上盖,黐住「PopCorn」个大商场,位置就非常便利。作为酒店食自助餐嘅地方,一般个场都几大,呢度楼底都几够高,一边又喺落地大玻璃窗,对住商场平台,所以,感觉都几唔错。而最估唔到,今日喺星期五,即喺闲日,入座率目测都应该有9乘,可见大家都要靠食餐自助餐嚟舒缓吓抗疫疲劳。 我哋原本喺被安排住晌里面近食物枱嘅位置,虽然,枱与枱之间都有啲高身嘅透明胶板隔住,但始终都多人,老婆就想食得安心少少,所以,要求坐出「门口」位得唔得,相信呢组位置喺以前客满时,想多做几组客人而设,依家就啱晒我哋,得几个人同我哋谂法一样坐出嚟。餐厅有另一个连住平台入口,基本上,喺唔多人行过呢个位置。
,皆因「假日」本身喺无餐厅。
,可见大家都要靠食餐自助餐嚟舒缓吓抗疫疲劳。
严格嚟讲,个自助午餐喺无咩主题,不过,睇门口栋咗个价钱牌,叫「蚝得喜」自助午餐,卖点喺有生蚝供应啰。平日嘅原价要$328 + 10%,如网上订可以去到75折,实价$280,晌呢个时势,都算抵食。
整个场地嘅格局,都算几归一,以正门入口计,靠右喺甜品区,然后靠左一直走到尾就喺各项食物区,唔会东一忽,西一忽。
饮品

因为就近晌门口,先介绍一下先。基本上,一边喺冻茶、冻啡、果茶同柠檬特饮,而另边就喺热茶、咖啡机,都喺啲大路嘢咁啦,任斟任饮,喺咁上下架啦。如果想饮番杯,餐厅亦提供红白餐酒,但就需另外收费。
沙律

自助沙律吧唔算喺好大阵容,有数款沙律菜,十零款配料,几款酱汁,以及少少预制好嘅沙律,但亦有亮点,就喺标明用上水耕菜,唔需要使用农药,自然更健康,质素亦更稳定,当然,成本亦会高啲。
沙律
冻肉盘、芝士盘

晌沙律吧中,就有少少杂绵冻肉盘、挪威三文鱼,喺唔少自助餐必见嘅冷盘嘢,小弟一向用嚟衬沙律食;下面就放有芝士盘、干果、水饼,少有净食,大多数都夹吓啲沙律、头盘一齐。
冻肉盘、芝士盘
刺身寿司、和食

本身都喜欢食刺身寿司,不过,平常食自助餐就好少拣,因为觉得大多数都喺普通嘢,但点都要讲两句,有冷面、杂绵寿司同4款刺身,款式就唔多,却喺唔少港人嘅喜好。
刺身、寿司、和食
刺身、寿司、和食
介绍完上述几个大类,就嚟一份超级头盘,样样执啲,睇见都好丰富啦,除沙律菜外,加烤南瓜、阿枝竹、烟三文、冻切肉、芝士、刺身、橄榄、粟米粒、藜麦、干果……等等,淋上油醋,的确几酸香醒胃,清爽怡人
,开开胃等阵可以大开杀戒食尽啲。
沙律、冷盘组合
餐汤、面包

自助餐就一定会提供中汤、西汤,前者有莲藕煲唐排,后者就喺蘑菇忌廉汤,两款都唔喺咩特别嘢,不过,食完一轮头盘冻嘢,都会饮少少汤暖番个胃。而面包无放晌餐汤旁,反而晌甜品区𠮶边,因为𠮶边有个暖柜摆甜点,正好烘热住啲包。
面包、甜品
小弟就拣西汤,虽然只不过喺蘑菇忌廉汤,但真材实料,好浓菌香,又够滑溜,而衬个汤,除拎咗一小个欧陆麦包,仲加多件迷你葡挞同苹果卷,个包烟韧有麦香,搽上少少牛油都好好食,皆因喺「暖笠笠」,而葡挞同苹果卷都正㖞
,尤其后者,卷住好多苹果肉,好清甜。
餐汤、面包
海鲜吧

依家生蚝唔再喺自助餐必然供应嘅食物,太多基于食卫安全去考虑,而呢度就以生蚝作为卖点,所有生蚝都喺即开。此外,海鲜类仲有黄金螺、青口、冻甜虾、大蚬,唔算多款,但自助午餐而言,算喺好OK。
海鲜吧
即开生蚝
啲生蚝每次限攞两只,对我嚟讲真喺无乜所谓,反正我都喺少试一下。样样海鲜要啲,再搭啲生果,少有咁样配搭,但感觉几清爽,再者,啲海鲜质素都OK,生蚝厚肉爽口,带浓浓海水咸鲜味
。
海鲜 + 生果
热食、即煮档

跟住轮到介绍热盘呢个大片区啦,先一口气介绍晒有啲咩食,包括:土耳其烤肉卡巴、即煮粉面、点心、烧西冷、中西式热盘、海鲜生滚粥档、烧味……等等,虽然无咩亮点嘢,但以自助午餐计,阵容都算丰富啦。
土耳其烤肉卡巴
即煮粉面
点心
烧西冷
中西式热盘
中西式热盘
海鲜生滚粥档
烧味
老婆就有试吓啲粥,我就留肚扫甜品,所以,粉面、粥品、点心、烧味呢啲常食到嘅就无要,不过,执吓执吓都砌到一大碟「主菜」,有烧西冷、秋刀鱼、烤猪肋骨、饺子、卡巴同啲蔬菜,几款肉都唔错,西冷软腍富肉香,秋刀鱼同饺子喺老婆推介,而卡巴唧上大量牛油果酱,老婆见到都抢住试,加上啲烤肉好惹味,又热焫焫
。
热食拼盘
甜品

近入门口位就喺甜品区,分两组位置放满中西式甜品、雪糕,而且,睇得出有刻意嘅布置,感觉更吸引。无影低啲甜品名,但从影低嘅相,有16、17款左右,款款都精致的骰,又多元化。
甜品
兜咗一圈,锁定晒心水目标,就拣咗芒果布甸、意式草莓奶冻、迷你鲜果挞、芒果拿破仑、红豆绿茶芝士蛋糕、意大利芝士蛋糕、榛子朱古力蛋糕及热情果慕丝蛋糕共8款,综合而言,质素比预期好㖞,布甸、奶冻做得滑溜,拿破仑够酥脆芝士饼吊出咸香味,慕丝蛋糕口感柔滑,满足
DIY甜品拼盘
老婆都钟意食甜品,但胃纳有限,通知就黐我嘅甜品拼盘样样试半口,反而,佢自己就会攞碗豆腐花食,因为,佢一向钟情豆制品,佢话个豆腐花唔错,好够滑溜,有豆香。
豆腐花
Häagen-Dazs雪糕

甜品中,有品牌嘅雪糕亦喺唔少大酒店自助餐嘅必然选项,一共有6款口味供应,包括焦糖脆饼、芒果、比利时朱古力、抹茶、曲奇云呢嗱同士多啤梨,有专人负责服务,但小弟就钟意自己落手,因为会砌得靓仔啲。
Häagen-Dazs雪糕
因为见个暖柜有啲鸡蛋仔,所以,就雪糕配鸡蛋仔,不过,可能睇相就睇唔到啲鸡蛋仔。焦糖脆饼、芒果、比利时朱古力雪糕喺小弟心水,加多球抹茶,又去朱古力喷泉𠮶边加啲朱古力浆。HD雪糕就唔使多讲,质素唔差得去边,夹鸡蛋仔食,过足瘾啦
Häagen-Dazs雪糕 + 鸡蛋仔
今次两日一夜之旅,安排好晒各项行程,朝早已去咗一转「鲤鱼门石矿场」影吓相,劳动吓,所以,作战状态几好,扫咗好多碟嘢,之后上房抖一抖,然后再借单车踩落海滨睇睇日落,不知几写意呀!
午餐