2017-01-23 1061 浏览
喺香港唔同地方都食过炸鱼薯条,但有唔少嘅炸浆都超厚之余,仲要食落超油腻,所以好难食。之前同事食过后话白胡子嘅炸鱼薯条整得唔错,搞到我好想去试下,趁今日放假就去咗食喇。(P.S 薯条系Mr.J嘅最爱,鱼系我嘅最爱,所以特登去食都无问题啦)就算连炸鱼薯条都有5种唔同嘅选择,今日拣咗柠檬黑椒炸鱼薯条,另外叫咗鱿鱼圈篮同香蒜牛油薯条。食店附近都有几张公用枱方便大家坐低食。等咗一阵,就有得食喇。第一时间就闻到香蒜牛油薯条嘅香味,因为薯条系炸完之后再用香蒜牛油捞,所以要尽快食,否则会痴埋一齐。薯条系粗身连皮嘅,虽然系炸完再捞牛油,但都唔会太淋,好好味。主角当然系炸鱼薯条,今次要柠檬黑椒味,因为比较特别,出面少有嘛。微微嘅黑椒味再加上柠檬汁,无抢走炸鱼的味道,柠檬汁仲将鱼嘅腥味带走咗。另一方面,炸鱼嘅炸浆好薄,食落唔油腻仲有少少鱼的鲜味,味道做得好平均。薯条当然都炸得刚刚好,好好味。至于鱿鱼圈,炸浆都系好薄,属于松化嘅一类。咬落鱿鱼圈仲系弹牙,再唧柠檬汁上去,除去咗腥味同油腻感,不错。P.S 一路等食物时,不断有好多外国人落单,可能香港比较少有依类专卖炸鱼薯条嘅舖头,间唔中食可以医下思乡病。
香蒜牛油薯条
柠檬黑椒炸鱼薯条