2015-04-15
重游旧居土瓜湾,见到四处都系地铁的工程,将以前的宁静和人情味带走了,觉得可惜。今日约左个旧街坊兼朋友食饭,佢带左我黎呢间位于银汉街的打边炉小店,从车来攘往的马头围道走入内街,昔日的人情味又出返晒黎,突然之间有啲感慨。如果朋友唔介绍,都唔识得呢间小店,但见呢间舖都几旺。土瓜湾大多数人识得去北帝街揾食,其实近红磡一带亦有啲隐世小店。这些小店,老板多数亲力亲为,有会花时间了解客人的意见,有倾有讲,又过一晚。朋友今日叫左个名贵野,今日食的系花甲蟹锅。个锅有大量花甲同肉蟹,好足料好好肉地,性价比好高。个汤亦有酒香及黑椒味,即系好惹味。份量以四个人黎讲,系相当理想。跟手我地亦叫左个手切牛颈脊,牛味好浓同好弹牙。个汤底本身都好香,mix埋靓牛个汤更好饮。强烈建议个次序系要先食牛颈脊,之后个汤底会更醒神。临尾叫左个沙锅㷛仔饭包底,街坊野,真系好香,好过食一般打边炉叫公仔面。睇个menu其实有好多正野,如果下次再黎我会想试下个鱼锅,可惜我已经好饱。我一定会再黎的。
如果朋友唔介绍,都唔识得呢间小店,但见呢间舖都几旺。土瓜湾大多数人识得去北帝街揾食,其实近红磡一带亦有啲隐世小店。这些小店,老板多数亲力亲为,有会花时间了解客人的意见,有倾有讲,又过一晚。 朋友今日叫左个名贵野,今日食的系花甲蟹锅。个锅有大量花甲同肉蟹,好足料好好肉地,性价比好高。个汤亦有酒香及黑椒味,即系好惹味。份量以四个人黎讲,系相当理想。 跟手我地亦叫左个手切牛颈脊,牛味好浓同好弹牙。个汤底本身都好香,mix埋靓牛个汤更好饮。强烈建议个次序系要先食牛颈脊,之后个汤底会更醒神。 临尾叫左个沙锅㷛仔饭包底,街坊野,真系好香,好过食一般打边炉叫公仔面。睇个menu其实有好多正野,如果下次再黎我会想试下个鱼锅,可惜我已经好饱。我一定会再黎的。