2015-01-20 804 浏览
平时都唔系太钟意食海鲜,但系之前睇东张西望见到呢间Freshlodge话有大闸蟹套餐,好似几新鲜咁,所以就快生日果阵就黎试下啦,反正咁大个仔都未食过咁豪~我之前都有食过蟹,但就未食过欧洲野生大闸蟹,今次呢餐有八道送,788蚊,价钱都OK既, 生日遇左食好啲丫嘛,仲有两只5両大闸蟹, 都算抵啦。头盘 - 牛油果啫喱酿生拆蟹肉丸其实姐系牛油果蟹肉沙律,几新鲜,但系唔钟意食牛油果,而蟹肉都OK多,作为一个头盘都唔错。第二味 -  蟹王粉丝焗蟹盖蟹盖焗得几入味,入面全部粉丝都好大阵鲜味, 配埋啲粉丝蒜蓉的确好食。第三味 -  蟹汤配蟹皇脆多士多士脆卜卜, 热辣辣, 蟹汤又系够哂味,但又唔系咸果只味,系蟹味,用多士点汤,正!第四味 - 蟹皇龙虾意大利饭除左蟹之外仲有半只龙虾,仲要拆晒肉, 但系沟埋落个饭到有啲咸。第五味 -  清新柑橘雪葩食左几样浓味野,中间有个清清地既甜品食下,清下个口先再食主菜,起承转合,原来唔系只系用系作文到!第六味 - 欧洲野生大闸蟹5両两只终于到重点, 打开蟹盖, 已经成堆香喷喷既蟹膏,虽然食得少蟹,但系觉得蟹膏浅色过大陆大闸蟹,咬落去觉得几清甜鲜味,肉既口感比较实,而

头盘 - 牛油果啫喱酿生拆蟹肉丸

第二味 -  蟹王粉丝焗蟹盖

第三味 -  蟹汤配蟹皇脆多士

第四味 - 蟹皇龙虾意大利饭

第五味 -  清新柑橘雪葩
第六味 - 欧洲野生大闸蟹5両两只

终于到重点, 打开蟹盖, 已经成堆香喷喷既蟹膏,虽然食得少蟹,但系觉得蟹膏浅色过大陆大闸蟹,咬落去觉得几清甜鲜味,肉既口感比较实,而醋够酸,有姜俾人食, 食完蟹都冇咁寒凉啦!

第七味 -  蟹肉蛋白小波菜加黄金蟹皇

小波菜+蛋白其实几好味,因为我钟意食菜, 食完蟹之后饮碗清汤都算几满足。

第八味 - 新版番薯糖水

点解叫新版呢?因为唔系普通既番薯糖水,佢个样成个类似啫哩既份子料理咁,几得意, 食左咁多蟹再暖身都唔错既
最后: 姜茶

其实都已经成肚水,不过照饮姜茶,饮完之后我谂我食多十几只蟹都仲得(前提系唔洗俾钱)

总结:一餐八菜蟹宴,排序恰当,味道充足,大姆指都不自然咁伸出黎,赞!

间餐厅都几有情调,第时追到女朋友一定要带佢黎,不过有啲缺点系冇免费野饮,不过有汤有糖水就算数啦!
2014-11-23
庆祝纪念