2018-11-11 309 浏览
上次经过朗豪坊,见到呢间桃园眷村,原来喺上海好出名,系一间卖台式古早味早餐嘅铺头,食下粢饭,豆浆同烧饼,不过上次book左餐厅冇去,今晚就专程黎试下先。先喺门口点野食,之后拎埋个电子取餐通知器就可以揾个靓位坐低等等喇。店内布置好似文青咖啡店咁,细心留意可以见到装修嘅细节流露出台湾怀旧嘅味道。原木色嘅枱櫈,纯白色嘅摆设,衬埋一道灰墙,满满嘅台湾文青气氛。呢个系出餐嘅位置,好干净👍食物嘅种类可分为四大种类,粢饭,豆腐花,烧饼同饮品。虽简单,但有唔同口味选择。我地叫左粢饭,2个烧饼,1个咸豆花,1杯豆浆1杯茉香洛神赋。后来拎餐时就担心食唔晒喇,因为份量都唔系细小。其实原本谂住同老公一人一份粢饭烧饼,但猪未试过食咸豆花,完全不能够想像系咩味,所以就order左一碗试下。豆腐花面有菜脯、虾皮、紫菜、葱同脆卜卜嘅油炸鬼粒,带有辣油。猪觉得都几有趣,味道系咸香,紫菜嘅味道令猪谂起章鱼小丸子,再撞上豆花软滑同非常脆嘅油炸鬼,觉得得意。而老公就认为自己食唔惯,都系钟意平时食开嘅豆腐花。呢款系辣味嘅烧饼,叫功夫辣鸡腿烧饼,食落都几香口惹味,好似板烧鸡腿。而猪扒蛋烧饼,个煎蛋都几靓,猪扒调味方面唔咸,可加重

呢个系出餐嘅位置,好干净👍

饭团

咸豆花

而猪扒蛋烧饼,个煎蛋都几靓,猪扒调味方面唔咸,可加重少少味道。至于个烧饼外脆内软,热辣辣,芝麻好香喷喷,做得唔错,但整体而言猪扒蛋配烧饼有d干。下次试下食芝士蛋先。

功夫辣鸡腿烧饼

台式香肠葱蛋烧饼

呢度嘅粢饭系叫做饭团,猪要肉松青瓜,糯米口感绵密,包住肉松甜甜地冇咁济。而老公又想食肉燥,又想食台式香肠葱蛋,猪好大胆地叫左2个,食唔晒就拎返屋企啦。肉燥卤蛋饭团都几有台湾风味,似食卤肉饭,味道适中,唔错。而个台式香肠甜甜地,仲有爽脆的酸菜同葱花蛋,口感丰富饱足。

肉松青瓜饭团

肉燥卤蛋饭团

台式香肠葱蛋饭团

虽然食到饱饱,但饮杯茉香洛神赋,酸酸嘅味道,有助消除饱济感。

茉香洛神赋

黎到桃园眷村当然要饮杯豆浆啦,豆味尚算浓郁,质感细滑,最重要系唔太甜,好好饮。

豆浆

今晚坐喺度一边食一边谂返上年去台湾玩嘅回忆,即刻想要再飞去玩
饭团
咸豆花