2022-02-20
第3次去海云天食点心放题,上网睇以为去果日已经变咗芝士主题,但都仲系芫荽主题,可能系因为帮衬第2日已经要暂时关闭到2月24日先开番,而家餐厅真系唔易做,以为系酒店会好啲,所以想食真系要把握机会食。一如以往,如果想要坐海景窗口位,请务必早到,位置唔多。果日去仲系有分c区d区,冇影定针纸柜台仲话唔知安唔安排到窗口位(但我明明第一个到),好彩最后都安排到。现场见到职员唔少都戴两个口罩,或kf94,防护都算系咁。芫荽主题我觉得一定要叫芫荽烧卖,因为好大粒,肉汁饱满,平时酒楼系顶点嚟。芫荽鲜竹卷:汤头芫荽味浓,同鲜竹卷好夹。叫芫荽牛肉球嘅时候留意系用份,而其他系用粒,我就叫错咗4笼,以为系4粒。鲜虾苋菜饺比芫荽虾饺出色,虾饺冇咩芫荽味,可能惊客人觉得太浓味,毕竟有人比较讨厌食芫荽。而鲜虾苋菜饺入面苋菜份量多,食落口感丰富。芝士挞:不过不失每人会附送一碗灌汤饺,入面有鲍鱼仔。椒盐豆腐好脆口,一份份量都多。我叫咗90分钟点心放题,大概可以点菜时间为60分钟,一入坐即刻计算,临走前会有职员埋嚟收茶钱,就算喺购票平台比咗package钱都要再畀嘅。
芫荽鲜竹卷:汤头芫荽味浓,同鲜竹卷好夹。
芝士挞:不过不失
每人会附送一碗灌汤饺,入面有鲍鱼仔。
椒盐豆腐好脆口,一份份量都多。