2022-10-15
朋友话想食omakase,但我又唔系好想食过千蚊,所以决定食lunch,食平啲啲~佢就带我嚟呢间旺角嘅小店,睇睇餐牌lunch omakase最平$290,哗 平到咁!拣咗$390嘅试吓质素先~餐厅细细间无太多座位,静静地,都唔错,不过一定要订位,好快full!前菜七味大豆芽同柚子醋沙律,一辣一酸,开开胃先!跟住有新鲜蒸起嘅松叶蟹肉蒸蛋,香滑嘅蒸蛋有上一丝丝蟹丝。三款特上刺身,我都好钟意!炙烧过嘅金目鲷系背位,口感带点烟韧,衬埋下面烟雾离漫嘅植物盆景,打卡一流。慢煮一个钟嘅𩽾𩾌鱼肝,无腥味,带点香甜,口感细滑。烟熏嘅鲣鱼,一开盖烟雾轻飘,软腍鱼肉配上自家制洋葱汁,上面放咗一啲茗荷,而我最钟意嘅就系紫苏花,多一抹清新香气。刺身之后先食返甘露煮嘅青桃同埋无花果清清口腔味道。再嚟七款手握寿司:鲜赤贝、蜜甘鲷、甜虾、车海老、秋刀鱼、拖罗、白海胆,同埋拖罗手卷,每款都已经调味,唔驶再蘸豉油喇~面豉汤偏咸。最后以宇治抹茶布甸作结,香滑又有茶香味,加埋大大粒嘅北海道红豆同金箔装饰。好抵食嘅omakase,有机会要试埋dinner先得!
炙烧过嘅金目鲷系背位,口感带点烟韧,衬埋下面烟雾离漫嘅植物盆景,打卡一流。 慢煮一个钟嘅𩽾𩾌鱼肝,无腥味,带点香甜,口感细滑。 烟熏嘅鲣鱼,一开盖烟雾轻飘,软腍鱼肉配上自家制洋葱汁,上面放咗一啲茗荷,而我最钟意嘅就系紫苏花,多一抹清新香气。 刺身之后先食返甘露煮嘅青桃同埋无花果清清口腔味道。 再嚟七款手握 寿司:鲜赤贝、蜜甘鲷、甜虾、车海老、秋刀鱼、拖罗、白海胆,同埋拖罗手卷,每款都已经调味,唔驶再蘸豉油喇~ 面豉汤偏咸。 最后以宇治抹茶布甸作结,香滑又有茶香味,加埋大大粒嘅北海道红豆同金箔装饰。 好抵食嘅omakase,有机会要试埋dinner先得!