2024-07-14
昨晚真系食得好嬲嘅一餐!!!!⑴专登去食=昨晚食咗千三蚊,局住要坐,为咗门口收银阿姐自己嘅私心,而被迫要我哋调坐长嘅胶接枱,坐到左右脚都顶住,食得好辛苦又激气嘅一餐!⑵熟客=我哋系生客,就无收银阿姐嘅服务至上。因为收银阿姐只为佢嘅熟客所需,系为佢哋10个突然话嚟食嘢嘅人,而要我哋5个嘅生客,亦唔需要理会我哋有老人家。因为落咗单,又唔想浪费食物,所以唔走,局住留食。⑶利是=因为门口收银阿姐,收熟客利是,亦比我亲眼见到,咁就知道点解我哋比钱食嘢,都食得咁辛苦嘅原因啦!⑷发脾气=我真系忍唔住,行去埋单时,同门口收银阿姐讲我嘅不满,讲完当我转身走时,听到收银姐大大力咁㩒机发出do do声,可能系要话比我知,佢无错挂,发脾气嘅收银阿姐,根本就唔明,我哋比钱食嘢,都要食得咁辛苦!⑸代伯伯愤愤不平=嘥钱食唔饱,是但回应伯伯的收银阿姐。~~~~食物评价,满分是5分。-碌鹅:唔好食,又肥,又韧,但好嘅系砂锅煲兼有炉热上。2分。-番茄烤鱼:炉热上好食。4分。-大酸菜鱼:鱼分量够,好食。有4分。但只得银芽做底,无薯粉或粉丝做底,所以扣减1分。系有3分。-白胡椒猪肚鸡锅半只:无胡椒,猪肚只得几旧,鸡就正常,也
⑸代伯伯愤愤不平=嘥钱食唔饱,是但回应伯伯的收银阿姐。
~~~~
食物评价,满分是5分。
-番茄烤鱼:炉热上好食。4分。
-白胡椒猪肚鸡锅半只:无胡椒,猪肚只得几旧,鸡就正常,也有砂锅煲炉热上,有汤饮,算可以啦。2分。
-椒盐豆腐,蒜茸炒西兰花,都系正常。3分。
总结:食物可以嘅。不过服务也算可以,只系得门口收银阿姐就欠缺优质服务。亦大胆代伯伯比收银阿姐差的评价!!!!
~~~~
*以下就系昨晚2024年7月13日,星期六晚的发生经过情况。而你亦试想吓,我嘅角度,感受吓乐富广场B区,点出色餐店,门口收银阿姐的服务有几差......
~~~~
昨晚食得好嬲嘅一餐 ~ 2024年7月13日,星期六晚,约6时许,我一家五口,满心欢喜咁去乐富广场B区嘅点出色食晚饭,点知最后。。事原,我哋5个人,一入去,有善的经理安排咗坐卡位,但我哋有两位老人家出入唔方便,所以要求调位,而有善的经理为我们安排调去近门口的拉并枱位。不过里个位置系超大的冷气位,所以又再一次调坐隔离枱,而当时经理和一位职员还亲切地说,你哋过去坐,我哋帮你哋搬嘢过去就得啦!而我当时觉得很有服务,之后就开始落单,落完单后,点知......又嬲又激气嘅位,就出现啦!
就系门口收银的女职员行过嚟讲,佢有客,共10个人,要坐我当时坐紧嘅位,叫我哋可否让比里个客(10人),而佢哋话会比隔离近门口嘅凹位我哋坐,还说得很好听,比一张长枱我哋坐,而我哋无奈地起身,坐向隔离搬出长胶接枱,而我哋无奈又点解唔走。系因为落咗单,唔想嘥晒D食物,又唔想浪费,亦心谂,头先经理都帮忙比我调位,亦就我家两老,无所谓啦!同时,经理和其他职员都好有礼貌对待,和𩠌菜又上齐,(不过果刻未知系收银阿姐识嘅人和收利是嘅事),但当时在食嘅途中,我奶奶感到上面滴了一滴水落佢度,咁我就问职员,里个位系咪会滴水,佢哋望完,就话系上面冷气嘅倒汗水。(所以里点=都有嬲)。
之后又系食嘢嘅途中,听到后面10人枱某位女士原来系熟客,亦被我亲眼见到,10人枱某位女士比咗"一封红色嘅利是"给予门口收银女职员。(所以熟客里点=又嬲咗,=收利是,又再嬲咗。不过最搞笑嘅系,门口收银阿姐想平息我,亦大声回应我哋,送咗椰汁糕和桂花糕!-_-真系多谢晒㖞!!!
最后食完行去埋单,总共$1,309!而当时嘅我,真系忍不住,对门口收银嘅女职员,反应我嘅不满,当然,佢对住我笑住咁讲"唔好意思",亦讲咗三次,而我对佢说,姐,"我都算系就得人,而你个枱10人嘅大客,我又系客,同时,大家都系咁比钱食嘢,点解我得唔到"顾客服务至上",而我话完佢,转身走后,听到收银阿姐大大力咁㩒机,发出do do声,应该想话我知,佢无错挂!
另外一提:为坐我对面一个人食晚饭的伯伯而发声。当时我见伯伯食食吓,放下筷子后起身,行出去门口,(同门口收银阿姐讲了话),便向前走。我当刻心谂,伯伯应该去厕所。因为佢一个人食饭,所以行开,想话声人知,点知收银阿姐是但回应伯伯,搅到男职员收晒伯伯的食物,结果伯伯约5分钟后返回座位,愕然咗一吓,惊问职员,收晒我D嘢,咁我份报纸呢?伯伯取回报纸后去埋单走人,而我又咁啱得咁桥,上一层去厕所,又见返伯伯,咁我就和奶奶走去问伯伯,佢出走坐时,系咪同收银阿姐讲过,伯伯就愤怒咁话,我同咗门口收银阿姐讲,需要去厕所,千万唔好收执佢未食完嘅食物,收银姐回应话好,点知求其应的收银姐,搅到伯伯话碟𩠌好贵,想返位食埋去,饮啖茶,点知被人收晒所有嘢,谷气埋单走人。点解......点解咁少事,收银阿姐,系咪我哋唔系你嘅熟客,又无比利是你,所以就被迫,无你嘅优质服务,但系我哋和伯伯都有比钱食嘢㗎㖞(希望里位乐富广场2楼B区,点出色嘅收银阿姐,唔好再一己之私啦!!!做返称职的收银员吧!