一直知道LAB MADE出名分子雪糕,却迟迟未有试过,近来知道佢地系荃湾开左间LAB MADE Cafe,对于小妹黎讲真系超级就脚,而且除左雪糕外,仲有供应埋蛋糕同饮品呢,听上去都很吸引。店子以型格的黑底白字装潢设计,配埋LCD叫号码既显示屏同大电视,感觉上好潮呢。店内坐位唔多,放左几组黑色桌椅,人多既时候相信等位系必要的。.客人仲可以直接睇到店员制作分子雪糕的过程。.讲到分子雪糕,最重要既元素必定系「液态氮」,据说处于-196度既极低温,当此元素加入材料同雪糕浆拌匀后就会好快变冻,好快就可以制成一杯分子料理雪糕。而且无加入人工稳定剂,味道全天然,所以会比较快溶。.今日供应的四款包括: 奶酱脆多、海盐焦糖、紫米露及芒果菠萝乳酪。最尾小妹拣左头两款,其实都好想试埋佢地既乳酪,但又怕太饱。而且呢间LAB MADE仲埋蛋糕供应添,卖相都几靓。由于分子雪糕系即整,所以都要稍等一会。.奶酱脆多雪糕 $44卖相较为平实,入口果然有阵阵的花生香呢,而且每啖都食到脆脆,增加了口感外味道都唔错,真系好似真实既奶酱多。.海盐焦糖雪糕 $44呢款海盐雪糕既颜色同奶酱多都好似,但就多左块朱古力薯片做装饰。相对
客人仲可以直接睇到店员制作分子雪糕的过程。
讲到分子雪糕最重要既元素必定系「液态氮」,据说处于-196度既极低温,当此元素加入材料同雪糕浆拌匀后就会好快变冻,好快就可以制成一杯分子料理雪糕。而且无加入人工稳定剂,味道全天然,所以会比较快溶。

由于分子雪糕系即整,所以都要稍等一会。
奶酱脆多雪糕
奶酱脆多雪糕 $44
海盐焦糖雪糕
海盐焦糖雪糕 $44
呢款海盐雪糕既颜色同奶酱多都好似,但就多左块朱古力薯片做装饰。相对于奶酱多,呢款就唔太食到焦糖味,海盐既咸味比较突出,整体较逊色。
红莓芝士蛋糕
红莓芝士蛋糕 $38
一看到蛋糕柜内有这款鲜艳套目的红莓蛋糕,小妹当然要了它!

红当当的红莓整齐的排列好,真的很吸引。红莓食落清甜,反而芝士蛋糕的味道无想像中浓郁,质感唔会好实个种,所以食落较轻盈。小妹反而喜爱这味道,起码唔会食到好饱滞;配埋底下既麦饼底,小妹觉得颇好味呢。
分子火山蛋糕
分子火山蛋糕 $88最近火红的分子火山,睇得食得又玩得。外型整到好似火山咁,中间有埋火山口,火山口边有些白色粉末,店员解释过系干冰黎,随即亦会附上一小杯据说系「分子汁 (蕃红花蜜糖)」比客人倒上去。

之后就会好似火山爆发般,可以营造出烟雾弥漫既效果,仲会见到有泡不停在"卜卜卜",视觉效果很理想,觉得好特别!

朱古力慕丝食落幼滑味道香浓,但密度高,所以感觉上好饱肚,建议两/三人一齐享用会比较好。
Lab Made特浓Valrhona热朱古力
Lab Made特浓Valrhona热朱古力 $36
贴心的店员先问小妹是否要少甜? 有得少甜梗系好啦。

用上法国品牌的Valrhona所冲的热朱古力,一入口就感觉到面层的泡泡比较厚,不够滑,幸好底下的朱古力尚算顺滑;而朱古力味不算是很浓那种,系慢慢渗出阵阵朱古力香,带点微苦,不差。

$120 (宵夜)
红莓芝士蛋糕
奶酱脆多雪糕