2017-03-10 150 浏览
去完旅行回来派手信比好友, 佢一直都想试下德国菜, 话未试过不过我又唔想去K字头那间, 于是上网找找, 看到Schnee都几多笑脸, 地点又就我地, 一于试试先一早BOOK好台, 很好的被安排坐窗边座位, 用上红砖墙配优雅带点昏暗的灯饰, 来得有点浪漫 餐厅入面有透视水吧, 而隔离竟然有得掟标七点的时候, 开始陆续人多, 有2台仲系6-8人既gathering, 但都唔会太嘈正晁我喜欢呢度多过K字头德国餐厅原因之一果边嘈到同朋友谈心都唔得好啦, 望过Menu唔使谂嘅必点的招牌德国猪手, 因为朋友未试过先来个开胃前菜: 意大利水牛芝士蓄茄沙律好多人都喜欢食芝士, 我同朋友都唔例外水牛芝士味道唔太出, 食多都唔会漏, 加上软淋淋既口感, 食落好soft, 配埋酸味味既蕃茄, 本身胃口胀胀的, 都帮我打开咗胃口呢度上菜唔会车轮式, 好似夹好时间, 食完一道才上下一道味唔会话想赶你走咁 德国式嘅汤我都未试过, 所以点了2款不同的可以试多点来到, 我们先被那片烤过的大面包吸引住, 面包内有点果仁, 有咬口感觉也健康, 不过如果添点牛油会更佳德国薯仔汤 及 海鲜蕃茄清鸡汤薯仔汤是将薯仔变成茸来煲,

餐厅入面有透视水吧, 而隔离竟然有得掟标

正晁我喜欢呢度多过K字头德国餐厅原因之一

果边嘈到同朋友谈心都唔得
好啦, 望过Menu

唔使谂嘅必点的招牌德国猪手, 因为朋友未试过
先来个开胃前菜:
意大利水牛芝士蓄茄沙律

好多人都喜欢食芝士, 我同朋友都唔例外

本身胃口胀胀的, 都帮我打开咗胃口
意大利水牛芝士蓄茄沙律
呢度上菜唔会车轮式, 好似夹好时间, 食完一道才上下一道味

唔会话想赶你走咁

德国式嘅汤我都未试过, 所以点了2款不同的可以试多点

德国薯仔汤 及
海鲜蕃茄清鸡汤

薯仔汤是将薯仔变成茸来煲, 比较饱肚一点
而另一碗海鲜汤, 是很清, 不过清得来是鲜甜的, 入面加了海鲜 (虾及带子)

2款都很清, 味道唔会太浓, 唔似其他餐厅加入味精咁, 我最钟意原汁原味原材料煲出来的精华
海鲜蕃茄清鸡汤
其实好想叫啤酒饮, 德国啤配猪手是perfect match, 不过有少少唔舒服

所以点了cocktail - Tiffany Blue

一睇个名就知系好多港女(我) 都钟情的蒂芬妮蓝色 (只知灯光影出来颜色有点差别, 真实都是靓粉蓝色的)

加上menu有成份解说, 入面有我like既yogurt同peach, 再加vodka而成

入口酒精味唔太劲, 又无气, 酸酸的, 啱哂放工后想relax的心情, 又唔怕大醉

加上知道食热气野, 所以拣杯冻饮黎配衬番
Tiffany Blue
招牌菜 - 德国猪手 来了, 很香

侍应递上后给我们拍照后, 才帮我们切件, 很细心呢~

每份都包括烤薯及德国酸椰菜, 配菜也做得好味, 酸菜酸咸适中, 试过第二间酸到唔会想食
招牌菜 - 德国猪手
而猪手热辣辣香喷喷, 外皮非常酥脆香口, 而且感觉一d都唔油腻

怕肥嘅我俩, 边倾边食, 无意间都食多咗
招牌菜 - 德国猪手
佢嘅肉超淋身, 又唔过咸
其实食完份猪手都饱, 不过叫咗无理由叫人cut 单嘛

黑松露意大利介子云吞

一送上黎, 哗....已经闻到好香既松露味道~

配轻怡菠菜忌廉汁, 正呀!!
好多黑松露
个馅入面系打碎既食材, 见到有菠菜茸同埋好似海鲜料
成个云吞又唔会煮到好淋, good
黑松露意大利介子云吞
女生食饭又点少得甜品架, 点了两款唔同味既芝士蛋糕
芒果芝士蛋糕
2件不算太大, 过口引啱哂

个人比较喜欢咖啡味, 口感实净点, 而芒果味似mousse多点
芒果芝士蛋糕
倾倾讲讲不知已坐咗2个多小时, 无限时的餐厅大爱~
而且唔使嗌破喉咙黎倾计, 德国菜的另一选拣
2017-03-07
Tiffany Blue