2023-11-15
天气开始转凉,系时候食煲仔饭啦~朋友带我去佐敦一间叫「忆食尚腊味煲仔饭」食煲仔饭😍。❤️广式腊味煲仔饭用上南安板鸭、腊肠和腊肉三种腊味制成的煲仔饭,一次过满足你三个愿望!😍饭亦绝不普通!用上五常大米,口感似珍珠米,细细粒。侍应将葱和头抽倒入煲仔饭里再用匙羹🥄拌均。煲够晒热,食到脆脆的饭焦😋。冬天食煲仔饭真系劲正!😍😋食完好暖胃,成个人暖晒~🥰最令我惊喜嘅系当我地就快食晒见到煲底嘅时候,侍应主动走过黎问我地洗唔洗帮我地加d汤落去令我地可以食埋d饭焦,我地估唔到餐厅竟然有提供呢d服务,当然立即说好👍🏻!哗!重估唔到嘅系,煲仔饭再上枱时倒左d热腾腾嘅汤,热到食嘅时候争d辣亲嘴!除左煲仔饭,呢度重有好多其他菜式。❤️甜蜜咕噜肉咕噜肉的甜酸酱有「拔丝」效果,外脆内软,很有口感。配上紫洋葱🧅、红黄绿色的灯笼椒🫑、菠萝🍍等配菜,有菜有肉,色彩缤纷,色香味俱全!👍🏻👏🏻❤️上汤田园时蔬菜心十分清甜爽脆无渣👍🏻,浸在上汤里十分入味,配上蒜片、虾米和瑶柱,入口好香。茶位 $15/位嗌左菊花茶。打开茶壶🫖见到菊花铺满水面,好足料!花香盈腔~☺️食完煲仔饭饮啖菊花茶正好清清热气~👍🏻
❤️广式腊味煲仔饭
饭亦绝不普通!用上五常大米,口感似珍珠米,细细粒。
除左煲仔饭,呢度重有好多其他菜式。
❤️甜蜜咕噜肉
❤️上汤田园时蔬
嗌左菊花茶。打开茶壶🫖见到菊花铺满水面,好足料!
花香盈腔~☺️食完煲仔饭饮啖菊花茶正好清清热气~👍🏻